Verný priateľ človeka

Všetci poznáme význam spojenia pes - verný priateľ človeka. A pes je skutočne verný, vernejší ako človek. Pes si zvykne tak na svojho pána, že je schopný ho všade doprevádzať, ochraňovať ho, či zdielať s ním dobré aj zlé. Často sa stáva, že keď ochorie majiteľ psa, tak pes presedí, alebo preleží pri jeho lôžku celé hodiny a nepohne sa od neho. Keď zomrie pán, o chvíľu sa za ním poberie od žiaľu aj jeho verný pes. Pes je skutočne dobrý a verný spoločník a spoľahlivý priateľ. Jeho vlastnosti sa využívajú aj pri liečbe chorých . Táto metóda sa odborne nazýva canysterapia.
Canysterapia je podporná metóda liečby chorých ľudí. Využíva sa pri liečbe detí s detskou mozgovou obrnou, autizme, pri psychických problémoch, depresiách, pri demenciách starších ľudí, pri Alzheimerovej chorobe, pri strate vôle k životu. Ľudia si často zadovážia psíka, aby urobili radosť svojmu dieťaťu, starší ľudia si zase obstarávajú psíka, aby neboli sami, aby sa mohli o niekoho starať a z niečoho tešiť.
Takto si povedali aj deti pána Ilčíka z nášho sídliska, po smrti jeho manželky. Pán Ilčík osamel a ostal veľmi smutný. Býval sám a nemal sa s kým ani porozprávať. Veľký obrat v jeho živote nastal, keď mu deti darovali k jeho sedemdesiatke psíka Roka. Roko je ochranár a má rád prírodu. Pán Ilčík sa má o koho starať, s kým chodiť na prechádzky, či do prírody.
Roko je veľmi komunikatívny a spoločenský pes, má rád ľudí a hlavne deti. Je to veľký dobráčisko. Keď vyjde s pánom von na ihrisko, hneď je okolo neho kŕdeľ detí. A samozrejme sa pri ňom pristavia aj dospeláci. Každý ho hladká a hrá sa s ním, lebo Roko skutočne neublíži. Pán Ilčík žiari, lebo nie je osamelý. Má pre koho žiť. Často chodí so svojím psíkom do hôr na výlety a sú preč aj týždeň.
Pes je dobrý priateľ a verný spoločník. Pripomeňme si však, že nie je všetko len vziať psíka na vôdzku a prechádzať sa s ním. Pes vyžaduje aj starostlivosť, správne vyváženú stravu, lekárske prehliadky, hygienu. Veľa ľudí zabúda pri prechádzke na zbieranie psích exkrementov . A psík vyžaduje aj komunikáciu a pohyb. Je to živý tvor, o ktorého sa treba starať a on sa nám odplatí láskou a vernosťou.
 
S. Nováková