Užitočné tipy, ako uskladniť medvedí cesnak

Užitočné tipy, ako uskladniť medvedí cesnak

Medvedí cesnak patrí k jarným pokladom. Pokiaľ môžete, doprajte si ho čerstvý a nezabudnite si ho vhodným spôsobom uskladniť aj na neskoršie obdobie.

Neviete sa dočkať, kedy slnečné lúče prebudia prírodu a začne sa sezóna medvedieho cesnaku? Nie ste sami. Medvedí cesnak je vitamínmi nabitá lahôdka, ktorá telo očistí a vyživí po dlhej zime. Vychutnajte si ho čerstvý, napríklad na čerstvo upečenom chlebe, pridajte ho do jarných šalátov alebo zeleninových smoothie. Výborne chutí v nátierkach a nádherne dozdobí rizoto.

Zdravotné výhody medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak patrí k jarným pochúťkam. Je nabitý pestrou paletou antioxidantov, vitamínom C, chlorofylom, B vitamínmi, železom, draslíkom, ďalšími minerálmi i stopovými prvkami.

Ak máte pocit, že vaše telo potrebuje podporiť očistné procesy, alebo mu chýbajú živiny, doprajte si každý deň počas sezóny medvedí cesnak. Má prirodzené antibakteriálne účinky, čiže funguje ako prírodné antibiotikum. Okrem toho podporuje trávenie, stimuluje tvorbu hemoglobínu, môže pomôcť pri ťažkostiach s dýchacím ústrojenstvom, podporuje pamäťové schopnosti a znižuje krvný tlak.


Zdroj: pixabay.com

Tipy, ako uskladniť medvedí cesnak

Bez ohľadu na to, či zbierate medvedí cesnak v prírode, alebo ho pestujete na záhrade, nikde nie je napísané, že ho musíte konzumovať iba čerstvý. Ako ho uskladniť na neskoršie obdobie?

  •    Medvedí cesnak vám v chladničke vydrží niekoľko dní, keď ho dáte do nádoby s vodou. Samozrejme, je to možné iba v prípade, ak ste medvedí cesnak zbierali aj so stonkami.
  •    Približne na týždeň ho môžete v chladničke uskladniť tak, že ho umytý dáte do misky a prikryjete vlhkou utierkou.
  •    Praktické je aj zmrazenie medvedieho cesnaku. Lístky umyte, nechajte vysušiť, nadrobno nakrájajte a dajte do malých nádobiek, napríklad tých na ľad. Takto spracovaný cesnak je výborný na dochutenie jedál a pohodlne ho použijete v množstve, ktoré potrebujete.
  •    Na dochutenie cestovín a aj ďalších pokrmov je stvorené pesto z medvedieho cesnaku. Umytý cesnak dajte do mixéra a mixujte. Pridávajte olivový olej v množstve, aby vznikla príjemná textúra. Do pesta môžete pridať soľ, bylinky či orechy podľa chuti. Fantázii sa medze nekladú. Pesto dajte do uzatvárateľného pohára a skladujte v chladničke.
  •    Nielen v čase respiračných ochorení, ale aj v prípade vysokého tlaku padne vhod tinktúra. Na jej prípravu si nachystajte 1 diel nadrobno nakrájaného medvedieho cesnaku a 5 dielov kvalitného domáceho. Medvedí cesnak zalejte tvrdým alkoholom, nádobu uzatvorte a nechajte 3 týždne odpočívať pri izbovej teplote. Potom tinktúru preceďte a skladujte v chladničke.

-m-