Užite si krásy zimnej turistiky v Bardejove, Svidníku a okolí

Užite si krásy zimnej turistiky v Bardejove, Svidníku a okolí

Návštevnícky zimný dovolenkový sen - cez deň na svahu, podvečer vo wellness a večer v bare, sa dá splniť už aj na severovýchode Slovenska. Od piatka 16.decembra 2023 je v prevádzke lyžiarske stredisko Regetovka, kde sa dá lyžovať na svahu vďaka umelému zasnežovaniu a k dispozícii sú aj bežecké trate.  Rozsiahle wellness zasa poskytujú Bardejovské Kúpele, a.s. a vodný raj Aquaruthenia Svidník a menšie hotelové wellness, napríklad v hoteli Slávia vo Svidníku. No a možnosti zábavy sú koncom roka vo väčšine barov a reštaurácií, veď len v Bardejovských Kúpeľoch  pravidelne hráva živá hudba v sezóne na troch miestach. Informuje o tom riaditeľ (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek.

,,Rozsah lyžovania na severovýchode Slovenska je závislý na počasí. Pre stredisko Regetovka sú nutné aspoň mínusové teploty pre potreby umelého zasnežovania, ďalšie lyžiarske strediská Makovica –Nižná Polianka a Medvedie potrebujú aj prírodný sneh. Ten by sa zišiel aj bežeckým tratiam v okolí Bardejova a Svidníka. Všetci dúfame, že na prelome rokov by sa situácia mohla zlepšiť. Sneh a aj mráz sú základnou podmienkou pre turistické lákadla spojené so zimnými športami. Či už ako doplnok, alebo hlavné aktivity, cestovný ruch v regióne spoľahlivo ťahajú  kúpeľníctvo a wellness, dobre mu sekundujú všetky muzeálne expozitúry v Bardejove a v Bardejovských Kúpeľoch, ktoré patria pod Šarišské múzeum v Bardejove. Ťahákom je oboma svetovými vojnami poznačené okolie Svidníka a Dukly, alebo pamiatky UNESCO v Bardejove a drevené kostolíky. V čase Vianoc má svoje čaro i množstvo otvorených kostolov štyroch hlavných cirkví v regióne,“ vymenúva R.Jančošek.

Regetovka opäť v kurze
Ranč Regetovka je rodinný podnik – rekreačný komplex zahŕňajúci reštauráciu, ubytovanie a lyžiarske stredisko, nachádza sa v malebnej obci Regetovka, len 17 km od historického mesta Bardejov – svetového dedičstva UNESCO. Komplex ponúka ubytovanie v dvoch objektoch-hoteli Ranč Regetovka a chate Javorina. Aktuálne ceny skipasov sú na stránke lyžiarskeho strediska Regetovka : https://regetovka.sk/wp-content/uploads/2023/12/cennik-SKI.pdf, celodenný lístok pre dospelého je 23 EUR a 21 EUR pre deti. Denne od 9.00 do 20.00 hod.
Lyžiarske svahy v Regetovke sú situované na severovýchod v nadmorskej výške 520 až 720 metrov. Parkoviská pre 200 osôb sú bezplatné.
Bežkárske trate
V prípade priaznivých snehových podmienok sú pre návštevníkov k dispozícii upravované bežkárske trate: 1.trať CHMEĽOVÁ – od hotela Ranč Regetovka smerom na obec Chmeľová a späť cca 5km. 2.trať RAŠELINISKO – od lyžiarskeho svahu, okolo obecného úradu smerom na Regetovské rašelinisko a späť v dĺžke cca 3 km. 3.trať HRANICA/REGETOVSKÁ VODA – od lyžiarskeho svahu k štátnej hranici (PL) – prechod Regetovská voda a späť  cca 6 km.

Okolie Bardejova je pri dostatku snehu rajom bežkárov
Trasy v kompetencii OOCR ŠARIŠ sa organizácia snaží  udržiavať hneď ako napadne trochu viac prírodného snehu a to snežným skútrom.  Štvrtú zimu po sebe by mala byť  v prevádzke tam a späť na hrebeni od Mihaľova – Bardejov po Grigľovu roveň ( 5+5 km). Podobne dlhú trasu má Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele. ,,Tieto trasy nie sú počas roka udržiavané, lebo sú to zväčša lúky s poľnými cestičkami, po ktorých sa presúva poľnohospodárska a lesnícka technika a naviac ich rozryjú štvorkolky 4×4. Preto sa trasy dajú vytvoriť až po výdatnejšej nádielke snehu, aby sa dala vytvoriť podkladová vrstva. Trasy sú vyznačené  v aktuálnych turistických a cykloturistických mapách Bardejovských  Kúpeľov,“ konštatuje R.Jančošek.

Menej zdatným bežkárom odporúča 3 trasy: Chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele (4 km), trasu Vila Orlík – Čerešňa Bardejovské Kúpele (7 km) a nakoniec chodník sklad kúpaliska Bardejovské Kúpele  – Kyslíková cesta – jazierko  Bardejovské Kúpele (3 km). Pre aktívnych bežkárov odporúča v areáli kúpeľov 2 bežecké okruhy – chodník Vila Orlík- Čerešňa- Tri studničky – kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km) a Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov – Zimná studňa – jazierko (5 km). Priaznivcom zimných športov  slúži každoročne aj klzisko Svidník s odkrytou ľadovou plochou. Na možnosť využitia športovej haly na futbal, volejbal, tenis, florbal, bedmintom, bowling, fitness láka aj Šport Centrum Svidník.



Zahrejte sa vo wellness v Bardejovských Kúpeľoch
Wellness SPA v hoteli Ozón v Bardejovských Kúpeľoch slúži na regeneráciu tela a duše, ponúka wellness služby nielen pre kúpeľnú klientelu ale aj návštevníkom a hosťom z celého regiónu a zahraničia. Obsahuje vodný svet a saunový svet. Hodinový stup do bazénov stojí dospelých iba 9 eur, štvorhodinový vstup do bazénov a saunového sveta vyjde na 20 eur.  

Historické pamiatky, kostolíky, kúpele, vojnová história
 Pod Šarišské múzeum v Bardejove patria múzeálne expozitúry v Bardejove a v Bardejovských Kúpeľoch. Mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO a atraktívnym okolím, ale aj oboma svetovými vojnami poznačené okolie Svidníka a Dukly, sú častým cieľom poznávacej turistiky. Región severovýchodného Slovenska má čo ponúknuť – od histórie, kultúry, podujatí, športových aktivít, cyklotrás až po relax a kúpeľnú liečbu.

Bardejovské Kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov. Väčšie Wellness Spa - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie v kongresovom hoteli Alexander. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav.

Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska. Návštevníci tu môžu obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Vojnová história. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike. Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhm.sk), prevádzkuje Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku.

Obľúbené drevené kostoly
V okrese Bardejov k nim patria: Hervartov (zapísaný do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal (zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO), Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce, Korejovce.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk
Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.