Trnavský kraj zážitkov očaril fínskych touroperátorov a zástupcov cestovných kancelárií

Trnavský kraj zážitkov očaril fínskych touroperátorov a zástupcov cestovných kancelárií

Vyše 70 zástupcov fínskych cestovných kancelárii spoznávalo počas uplynulého víkendu Trnavský kraj, aby mohli zážitky, ktoré ponúka, sprostredkovať svojim klientom.

 

Vlani sa členovia fínskej asociácie cestovných kancelárii SMAL stretli v španielskej Sevile, tento rok si ako miesto svojho jarného stretnutia vybrali Bratislavu. Na poznávaciu cestu (FAM trip) sa fínski touroperátori vydali v sobotu 13. apríla do Trnavského kraja.

„Destináciu Trnavský kraj predstavujeme zástupcom mnohých krajín prostredníctvom aktívnych účastí na zahraničných výstavách, akým bolo napríklad EXPO v Dubaji či nedávny Festival regiónov a miest v  belgickom Monse. Rovnako ich pozývame aj priamo do regiónov na takzvané poznávačky, vďaka ktorým najlepšie spoznajú Trnavský kraj zážitkov. Fínski turisti podľa štatistík najčastejšie dovolenkujú v Estónsku a Švédku, a Slovensko je pre nich menej známe. To sme sa rozhodli zmeniť. Spolu s našou krajskou organizáciou cestovného ruchu sme pripravili poznávací program pre zástupcov tamojších touroperátorov, ktorý im dáva do pozornosti dovolenkové možnosti u nás,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Poznávací výlet sa začal v trnavskej Synagóga cefé. Nasledovala komentovaná prehliadka Trnavy a návšteva Medolandie v Dolnej Krupej spojená s ochutnávkou medzinárodne oceňovanej medoviny. Na záver mali fínski touroperátori možnosť spoznať Malokarpatskú vínnu oblasť. Vo vinárstve Karpatská perla ich čakala večera, ochutnávka miestnych vín a prezentácia destinácie Trnavský kraj zážitkov.

„Zástupcom fínskych cestovných kancelárií sme predstavili naše destinačné služby a zážitkové podujatia, ale aj eventové priestory. FAM trip je najadresnejšou formou prezentácie pre odborníkov v cestovnom ruchu, ktorí na základe neho dokážu pripraviť program poznávacích alebo aj pobytových zájazdov. Zároveň sme získali pozitívnu spätnú väzbu. Ide o prvé kroky k prilákaniu fínskych turistov do Trnavského kraja i ďalších slovenských destinácií,“ uzatvára Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Podľa údajov Štatistického úradu SR prišlo v roku 2023 na Slovensko takmer 9-tisíc Fínov, čo je nárast o 48 % oproti roku 2022. Vlani sa postarali o 20-tisíc prenocovaní (medziročný nárast o 54 %). Fínsky trh je zaujímavý aj vďaka počtu nocí, ktoré turisti z tejto krajiny na Slovensku strávia. V priemere sú to viac ako dve noci. Z pohľadu cestovného ruchu sú najdôležitejšou cieľovou skupinou rodiny s deťmi, nasledujú slobodní ľudia bez detí a páry nad 45 rokov, ktoré majú možnosť cestovať aj mimo letnej sezóny.

FAM trip pre členov fínskej asociácie cestovných kancelárii SMAL sa uskutočnil vďaka spolupráci KOCR Trnavský kraj, OOCR Trnava Tourism a Trnavského samosprávneho kraja,  s podporou Slovenskej asociácie cestovných kancelárií, Ministerstva cestovného ruchu a šport SR a Slovakia Travel.

 

 

Zdroj foto: www.krajzazitkov.sk