Tipy, ako si poradiť s jarnou únavou

Tipy, ako si poradiť s jarnou únavou

Cítite sa s príchodom jari unavene, smutne či podráždene? Nie je to nič výnimočné, pretože organizmus si musí zvyknúť na to, že dni sú dlhšie a vonku je teplejšie, čo má vplyv na spánok i energiu.

Okrem toho môže byť za jarnú únavu zodpovedný aj nedostatok slnečného svetla po dlhej a tmavej zime, ktorý je často spojený s deficitom vitamínu D. To sa, samozrejme, prejavuje na psychickom rozpoložení i hladine energie.
Zabúdať netreba ani na to, že s príchodom jari sme aktívnejší, teda zvyšujeme záťaž a viac sa venujeme pohybovej aktivite. Aj to môže viesť k zvýšenej únave.

Jarná únava zvyčajne trvá dva až štyri týždne, potom pominie. Ak sa cítite unavene či skleslo dlhší čas, je potrebné hľadať iné príčiny.

Tipy, ako zvládnuť jarnú únavu

Každý z nás je jedinečný. To znamená, že univerzálny návod na to, ako si poradiť s jarnou únavou, neexistuje. Napriek tomu vám prinášame zopár užitočných tipov. Vyberte si to, čo vám najviac vyhovuje.

Čo pomáha zmierniť jarnú únavu?

Ráno začínajte pri otvorenom okne

Hovorí sa, že v akom duchu začnete ráno, v takom pokračujete aj po zvyšok dňa. Otvorte si ráno po prebudení okno a zhlboka dýchajte. Čerstvý vzduch v spojení so slnečnými lúčmi podporí produkciu serotonínu, čo sa pozitívne odzrkadlí na vašej nálade i motivácii.
 
Zdroj foto: freepik.com

Dajte šancu striedavej sprche  

Jar je ideálna na to, aby ste začali otužovať. Výbornou voľbou je striedavá sprcha, teda striedanie teplej a studenej vody. Zmena teploty pozitívne ovplyvňuje cievy, ktoré sa na striedačku rozťahujú a sťahujú. Okrem lepšej imunity sa môžete tešiť aj na ďalšie benefity, ako napríklad lepšie zvládanie stresu, viac energie i dobrú náladu.

Doprajte si zdravé, chutné a výživné raňajky

Po vypití jedného až dvoch pohárov vlažnej vody si doprajte raňajky. Snažte sa, aby obsahovali bielkoviny, komplexné sacharidy, zdravé tuky a dostatok vitamínov, minerálov i stopových prvkov.

Výbornou voľbou sú obilninové kaše z celozrnných vločiek v kombinácii s ovocím, orechmi a semienkami. Ak preferujete slané chute, pripravte si vajíčkovú omeletu s kvalitnou šunkou a syrom. Nezabudnite na zeleninu a celozrnné pečivo.

Každý deň trávte aspoň 30 minút na slnku

Od jari je ľudské telo schopné vytvárať si vitamín D prostredníctvom slnečných lúčov, pretože slnečné žiarenie disponuje dostatočným množstvom UVB lúčov. Zájdite každý deň na prechádzku bez mejkapu či opaľovacieho krému a nechajte sa zohrievať slnkom. Ideálne je, ak tak urobíte pri svižnej chôdzi alebo džogingu.
 
Zdroj foto: freepik.com

Pite dostatok tekutín

Počas zimy majú mnohí z nás tendenciu piť menej. S príchodom jari je však potrebné pitný režim skvalitniť. Dostatočná hydratácia je bojovníčkou proti únave, podráždenosti, bolestiam hlavy i poruchám koncentrácie.

Doprajte si viac zeleniny a ovocia

Pocity vyčerpanosti a podráždenosti môže znásobovať deficit niektorých vitamínov. Skúste si s príchodom jari dopriať viac zeleniny a ovocia. K dispozícii máte, napríklad medvedí cesnak, pažítku, žeruchu, reďkovku a mnohé ďalšie. Optimálna denná dávka ovocia a zeleniny pre dospelého človeka je minimálne 5 porcií.

Každý deň si dožičte 30 minút iba pre seba

Čas strávený osamote pri meditácii, modlitbe, pozorovaní svojich myšlienok alebo všímavosti vás udržiava v spojení so svojím vnútorným ja. Udržať si toto každodenné spojenie je dôležité aj počas jari preto, aby ste sa cítili dobre.

Mirka