Tabletka „po“

Tabletka „po“

Postretla vás nehoda s kondómom alebo ste si zabudli vziať antikoncepciu? Samozrejme, každej z nás sa to môže stať, a tak začíname uvažovať, čo s tým. Záchranou je núdzová tabletka „PO“, ktorá vás môže uchrániť od neželaného tehotenstva.


Spamätajte sa rýchlo

V prípade tabletky „PO“ platí jedno pravidlo – musíte sa spamätať rýchlo, pretože po týždni už vám ani svätená voda nepomôže. Tabletku je nutné užiť čo najskôr po nechránenom pohlavnom styku alebo po nehode s antikoncepciou. Prvou lehotou je 72 hodín, do ktorých treba užiť tabletku voľne dostupnú v lekárňach. Čím neskôr ju užijete, tým sa jej účinnosť znižuje. Medicína však ide dopredu a na trhu máme už aj tabletku, ktorú môžete užiť až do 5-tich dní (120 hodín). Túto formy núdzovej ochrany si však nemôžete kúpiť len tak v lekárni, je iba na lekársky predpis.

Kedy ju využiť?
Tabletkovú záchranu môžete použiť vždy vtedy, keď máte oprávnené pochybnosti, že by mohlo dôjsť k otehotneniu. To znamená, keď praskne kondóm, ak si zle vypočítate neplodné dni, prípadne, že „to“ partner jednoducho neodhadol. Nie je na škodu si tento malý zázrak pribaliť so sebou na dovolenku, pretože ako sa vraví: „Jeden nikdy nevie...“

Neverte mýtom
Ako pri každej forme ochrany, aj pri tabletke „PO“ panujú rôzne mýty a nepravdy. Netreba veriť, že spôsobuje potrat a ak už k oplodneniu vajíčka a jeho uhniezdeniu došlo, tabletka sa minie účinkom. Takisto sa netreba spoliehať, že tento zázrak ochráni pred pohlavnými chorobami, takú moc určite nemá. Ženy by tiež mali vedieť, že nefunguje na 100 percent, no spoľahlivosť sa výrazne zvyšuje včasným užitím.


Tabletka „PO“ je krajným riešením, ktoré funguje na veľkej dávke ženských hormónov a každé telo na ňu reaguje inak. Pripravte sa na to, že jej užitie môže tiež mať svoje tienisté stránky. Ako najčastejšie vedľajšie účinky sa uvádzajú bolesti podbruška či rozhodenie cyklu, preto by sa núdzová tabletka nemala používať ako pravidelná forma ochrany. Ide len o S.O.S. riešenie, ktoré vás môže ochrániť pred neželaným tehotenstvom.

Autor: Janka Radimáková