Strácate pamäť? Začnite sa venovať týmto činnostiam

Strácate pamäť? Začnite sa venovať týmto činnostiam

Stáva sa vám pomerne často, že neviete nájsť kľúče od auta, spomenúť si na PIN kód či meno trénera, s ktorým trénujete vo fitcentre? Je načase, aby ste s tým začali niečo robiť.

Ako predchádzať strate pamäti a udržať si mozog v kondícii?

Venujte sa viac duševným aktivitám

Tak, ako potrebujú tréning naše svaly, ktoré bez neho ochabnú, tak isto ho potrebuje aj mozog. Preto sa snažte v každom veku svoj mozog trénovať. Ak vás neláka učenie sa cudzích jazykov či hra na hudobný nástroj, tak aspoň veľa čítajte, lúštite krížovky, skladajte puzzle, venujte sa ručným prácam, zahrajte si dámu či šach...

Stretávajte sa s ľuďmi

Sociálne interakcie robia ľudí šťastnejšími a chránia ich pred depresiou a stresom, ktoré môžu prispieť k strate pamäti. Preto trávte čo najviac času s ľuďmi, na ktorých vám záleží.

Jedzte správne potraviny

Zdravá výživa je potrebná aj pre mozog. Jedzte veľa čučoriedok, jabĺk, kvalitnej čokolády, avokádo, tučné ryby, paradajky, brokolicu, med i vlašské orechy. Všetky tieto potraviny sú doslova pokladom pre mozog. Napríklad odborníci z Tufts University tvrdia, že čučoriedky zlepšujú schopnosť mozgu prijímať nové informácie. Pravidelná konzumácia horkej čokolády zasa chráni pred stratou pamäti, ktorá súvisí s vekom. Lykopén v paradajkách pomáha bojovať proti poškodeniu neurónov voľnými radikálmi. Sulforafan v brokolici takisto prospieva mozgu. Nuž a vlašské orechy zlepšujú pamäť a kognitívne schopnosti.

Hýbte sa

Fyzická aktivita prospieva aj mozgu, pretože zlepšuje prietok krvi do celého tela, a teda aj do mozgu. Všeobecné odporúčanie znie, že by sme sa mali pohybu venovať minimálne 150 minút, pokiaľ ide o činnosť v miernej intenzite. Ak vás nelákajú žiadne cvičenia, venujte sa aspoň obyčajnej chôdzi.

Vyskúšajte neurobik

Neurobik vychádza z toho, že všetko nové stimuluje mozog pozitívne. A naopak, mozgu neprospieva rutina. Čiže neurobik ponúka hravé možnosti na to, aby sme mozog dokonale precvičili, a aby nás to nestálo čas. Väčšinou odporúča zmenu v činnostiach, ktoré vykonávame bežne – skúste sa učesať druhou rukou, sprchujte sa poslepiačky, pravidelne si doprajte nejakú neznámu potravinu, do práce sa vyberte úplne inou cestou, choďte nakupovať do supermarketu, kde nechodíte. Áno, všetky tieto činnosti mozog výborne precvičia a navyše urobia váš život pestrejším.


-w-