Stavba ako zo skladačky? Nahliadnite na moderný systém výstavby

Stavba ako zo skladačky? Nahliadnite na moderný systém výstavby

Sen o vysnívanom bývaní môže byť vzdialenejší, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zásadnou prekážkou je cena samotnej stavby, ktorá sa týka pracovnej sily a materiálu. Oplatí sa staviť na moderný systém výstavby?

Rodinná výstavba zažíva zlatý vek, ktorý dokázal prežiť pandemické obdobie a vrátil sa v plnej sile. Práve spomínaná pandémia a séria ďalších faktorov dokázala vyhnať ceny nehnuteľností na historické maximá. Ku globálnym krízam sa pridal aj dopyt po bývaní v blízkosti miest s pracovnými príležitosťami.

Kameň úrazu

Vysoká cena nehnuteľností však pramení od samotného materiálu a jeho zložiek. Celkovo môžeme hovoriť až o 38% náraste cien stavebného materiálu, a to v porovnaní s rokom 2020. Spolu s navýšením cien stavebných prác sa pred spotrebiteľom objavila možnosť neželanej voľby. Ušetriť na materiáloch, či na pracovnej sile? Ak šetríme na materiáloch, tak aký materiál je najlepšie zvoliť?

Dostávame sa na križovatku, na ktorej proti sebe stojí klasický materiál proti moderným systémom výstavby. Tehla a pórobetón patria medzi materiály, ktoré na Slovensku dobre poznáme. Prvý problém však nastáva už pri preprave materiálu. Z dôvodu vysokej váhy je dôležité nakúpiť dostatočné množstvom, keďže sa chceme vyhnúť prebytočným výdavkom. Náklady na prepravu tu ale nekončia.

Všetko v jednej doske

Aj keď má tehla dobré termoizolačné vlastnosti, podobne ako pórobetón, je často nutné ju zatepliť. Znamená to automatický návrat do stavebnín. Cena za prepravu a prácu automaticky narastá. Dôležitý je aj dôraz na kvalitu samotných tehál. Nekvalitný materiál dokáže vytvárať nežiadané chyby pri inštalácií, prípadne aj nutnosť opravy už spevnených stien.

Komplikácie môžu nastať aj pri riešení tzv. tepelných mostov. Nesprávna izolácia vedie k únikom tepla, čo v zimných mesiacoch zvyšuje náklady na vykurovanie budovy. Väčším problémom je vlhkosť a kondenzácia vody. Práve vtedy sa môžete obávať narušenia maltových spojov, ktoré držia tehly pohromade.

Čierny kôň moderného stavebníctva?

Moderné systémy stavby zakladajú na myšlienke zjednodušenia. Dobrým príkladom sú štiepkocementové dosky od Veloxu. Vyznačujú sa relatívne nízkou hmotnosťou, čo znamená znížené náklady na prepravu, predovšetkým z hľadiska miesta na korbe. Z dosiek sa vytvára debnenie, ktoré je základom budúcich stien. Vnútro debnenia sa vypĺňa betónom a samotné debnenie sa stáva súčasťou novovzniknutých betónových stien.

Inštalácia debnenia prebieha pomerne rýchlo a skúsený personál ho dokáže nainštalovať v priebehu niekoľkých hodín. Je tak dosť možné, že pevné steny budete mať postavené za zlomok času, v porovnaní s bežnou výstavbou. Dosky sú často doplnené zateplením, vďaka čomu môžete pokojne zabudnúť na tieto dodatočné výdavky. Materiál sa označuje aj vysokou ekologickou hodnotou, keďže je tvorený z prírodných materiálov, predovšetkým z mineralizovaného dreva.

Pri práci s podobným materiálom sa predovšetkým odporúča pomoc skúseného personálu, keďže si stavba debnenia vyžaduje maximálnu presnosť. Aj keď sa systém vyznačuje vyššou cenou, dokáže domácnosti ušetriť peniaze dodatočne, a to z hľadiska energií. Vďačí zato vynikajúcim termoizolačným vlastnostiam.

Moderné systémy sa tak postupne stávajú silnou konkurenciou klasického materiálu, ktorá si postupne nachádza miesto na slovenskom stavebnom poli. Priaznivcov si našli aj u našich západných susedov. Len v Českej republike sa systém od Veloxu stav základom pre viac ako 1000 rodinných domov. Inšpirujte sa aj vy zelenou stavbou pre ekologickú a jednoduchú budúcnosť. Zistite viac na www.velox.sk.