Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne

Stavať máje budú v trnavskom Kamennom mlyne

Akcie bohaté na spev a hudbu, pri príležitosti stavania májov, sa budú konať v utorok 30. apríla v Kamennom mlyne v Trnave, ako aj v neďalekých obciach Dolná Krupá, Suchá nad Parnou a Biely Kostol.

O pripomenutie tradícií sa v Trnave postará univerzitný folklórny súbor Trnafčan, ktorý pripravuje druhý ročník podujatia Tý Trnafské Máje. Mladí folkloristi odštartujú zdobenie mája v trnavskom golfovom areáli v Kamennom mlyne v utorok 30. apríla o 16.00 h.

„Stavanie májov je v spoločnosti vnímané ako jedinečný symbol lásky. Chlapci ich zvykli postaviť pred domom svojej vyvolenej. Veľmi sa teším, že tieto zvyky v Regióne Trnava uchovávajú ako jeho obyvatelia, tak aj naše folklórne súbory,“ hovorí Alexander Prostinák, riaditeľ OOCR Trnava Tourism.

Návštevníci sa môžu tešiť na pestrý kultúrny program, ktorý obohatia vystúpenia folklórnych súborov a talentovaných detí z tanečného a pohybového centra Rusalka. Pre najmenších budú pripravené detské hry, tvorivé dielničky, tanečná škola a večerná ľudová zábava.

„Po vlaňajšom úspešnom premiérovom ročníku sme tu opäť so stavaním mája. Takúto tradíciu je potreba udržiavať. Tento rok nám to pekne vyšlo na utorok, tak aspoň všetkým návštevníkom spríjemníme začiatok týždňa,“ pozýva Kristína Polachová, umelecká vedúca univerzitného folklórneho súboru Trnafčan.

Aj v okolí Trnavy chystajú stavanie májov

Staré zvyky a tradície si spolu s miestnymi folkloristami pripomenú v utorok 30. apríla vo viacerých obciach trnavského regiónu, vrátane Dolnej Krupej, Suchej nad Parnou, Bieleho Kostola a Bohdanoviec nad Trnavou

Vinárska obec Suchá nad Parnou svoj program pripravuje na večer 30. apríla o 19.00 h., kedy pred kultúrnym domom vypukne bohatý sprievodný program v podaní dychovej hudby Suchovanka, Suchovského speváckeho zboru a folklórneho krúžku detí zo ZŠ.

Bohdanovce nad Trnavou pripravujú tradičné stavanie mája od 18.00 h. v sprievode hasičov a folklórneho súboru Bohdanovčan. Malé komunitné podujatie v obci zakončí opekačka pre deti.

V Bielom Kostole sa podujatie venované máju začne 30. apríla o 17:30 h. na Pionierskom námestí. Tam v spoločnosti záhradkárov a folklórneho súboru Bílokostolčané oficiálne privítajú jar a oslávia prebúdzajúcu sa prírodu.

Stavanie symbolických májov uzavrú v Dolnej Krupej, kde sa 30. apríla na Námestí L. van Beethovena o 17:00 h. začne slávnostný program s vystúpeniami detského súboru Krupanček, ženskej speváckej skupiny Dolnokrupanka a folklórneho súboru Krupanskí Črpáci.

Zdroj foto: Trnafčan, Dolná Krupá