Spôsob ako si zdvihnúť sebavedomie

Spôsob ako si zdvihnúť sebavedomie

Mnohé z nás chceme využiť voľné chvíle, ktoré máme len a len pre seba tak, aby sme si oddýchli, zašportovali, niečím sa obohatili, či prišli na iné myšlienky. Niektoré z nás majú radi beh, iné zumbu, ďalšie pilates, či aikido. Vymenovávať by sme mohli ešte dlhý čas. Avšak, čo je vhodné pre všetky vekové kategórie žien? Kde sa spája tanec, zmysel pre rytmus, zdraviu prospešné pohyby a najmä zvýšenie sebavedomia? Ktoré z uvedených typov môžeme využiť aj v intimite rodinného života? Odpoveď je celkom jednoduchá. Sú to orientálne, v našich končinách skôr známe ako brušné tance. Môžete byť oveľa staršia než Vaša cvičiteľka, môžete mať o pár kilov viac,  než Vaša lektorka, z estetickosti a konečného výsledku to určite neuberie. Práve naopak. Ženskejšie postavy sú priam vítané.

Brušné tance sú staré niekoľko tisíc rokov a ich korene by sme mohli nájsť v kulte plodnosti starovekých národov Afriky, Indie a Blízkeho Východu.
 
V čom tkvie čaro orientálnych tancov? Skúsené lektorky tohto typu tancov by Vám určite odpovedali, že okrem zdvihnutia sebavedomia v každodennom živote, doma, či v práci, brušné tance pozitívne vplývajú aj na zdravie ženy.
Predovšetkým na správne fungovanie ženských orgánov, celkové správne držanie tela a chrbtice. Počas nich dochádza k uvoľneniu celého tela, svalstva, chrbtice, posilneniu panvového dna a v konečnom dôsledku aj k uvoľneniu psychiky. Nehovoriac už o tom, ako reagujú muži žien, ktoré začali takéto kurzy navštevovať. Jednoznačne pomáhajú k spestreniu partnerského života. V orientálnych tancoch sa spájajú jemné kolísavé pohyby panvy, bokov a brucha s pôvabnými gestami rúk a kolísavých krokov.
 
K orientálnym, brušným tancom patria aj kostýmy, ktoré vychádzajú z tradície orientálnych kultúr. Základný odev- sára je dotvorená výraznými prvkami, ktoré zdôrazňujú ženskosť tanečnice. Odevy sú zdobené korálkami, flitrami, či kúskami kryštálov. Vyznačujú sa žiarivými farbami a nápadnými detailmi. Samozrejme nemôžu chýbať náramky, náhrdelníky a visiace náušnice. Každý pohyb tela má aj svoju zvukovú odozvu v šušťaní a štrkaní súčiastok odevu.
Ak sa obávate, že by ste nevedeli presne zopakovať pohyby Vašej učiteľky, nič si z toho nerobte. Pri brušných tancoch sa originalita a jedinečnosť cení. Každá z tanečníc môže prispieť svojím kúskom a tak vtlačiť neopakovateľný, osobitý výraz každému gestu.
 
Katarína Matušková