Späť do lavíc: Izbička pre prváka alebo študenta?

Späť do lavíc: Izbička pre prváka alebo študenta?

Začiatok školského roka je významným dňom pre deti aj ich rodičov. Či už vaše dieťatko sadne do školskej lavice po prvýkrát alebo študuje na strednej či vysokej škole, potrebuje mať svoj priestor aj doma. Prváčik sa nezaobíde bez písacieho stola s kvalitnou stoličkou, ale zároveň by ste mali zachovať miesto pre detské hry. Izba pre teenagera je už skôr malá garsónka, ktorá kombinuje niekoľko obvykle samostatných miestností – od spálne a obývacej izby, až po pracovňu a šatňu.

„Vybavenie detskej izby rodičia priemerne obmieňajú každých šesť rokov,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka ASKO – NÁBYTOK. Podľa nej sa približne po tejto dobe menia potreby, záujmy detí a narastá aj množstvo učiva, a preto je potrebné im ich kráľovstvo prispôsobiť. Základom je samozrejme posteľ s kvalitným roštom a matracom, ale každá izba by mala byť vybavená aj pracovným stolom a pohodlnou ergonomickou stoličkou. Štěpánová dodáva: „Nemali by ste zabudnúť ani na dostatok úložných priestorov. S pribúdajúcim vekom vašich ratolestí síce bude ubúdať hračiek, ale pribudnú učebnice, oblečenie a ďalšie veci súvisiace s koníčkami detí a dospievajúcich.“

Izba pre prváčika

Malý školák potrebuje miesto, kde sa detská hravosť prepája s pracovným kútom. Zapojte ich do procesu plánovania a nechajte ich vybrať doplnky, obliečky alebo drobný nábytok. Je to dôležité preto, aby sa dieťa vo svojom útočisku cítilo príjemne a bezpečne. Pri stole dbajte predovšetkým na dostatok osvetlenia a šírku pracovnej plochy. Niektoré písacie stoly zo sortimentu ASKO - NÁBYTOK majú aj výškovo nastaviteľnú dosku, ktorá s deťmi doslova porastie. Stolička by tiež mala mať nastaviteľnú výšku sedu a poskytovať pohodlné opretie tak, aby lakte a kolená boli v pravom uhle. Pre menšie deti môžete kvôli tomu zaobstarať stoličku pod nohy.

Druhý stupeň, kedy sú už hry na ústupe

Deťom v šiestej triede začína trochu iný režim na aký boli doteraz zvyknuté. Menej hier a viac učenia znamená aj pre-menu ich detskej izby. Zároveň sa obvykle postupne menia aj ich detské záujmy. Preto v tomto veku už v izbičke zvyčaj-ne nenájdete žiadne hračky, a tak nie je potrebné rozsiahle miesto na podlahe. Na výslnie sa dostáva skôr elektronika a zároveň už treba viac úložného priestoru. Skvelé sú preto variabilné systémy, ktorých jednotlivé moduly spolu perfekt-ne ladia a môžete ich obmieňať podľa aktuálnych potrieb vašej ratolesti.

Stredná škola - byt v jednej miestnosti

Študenti už majú svoj vyhranený vkus a veľa koníčkov, chcú mať z izbičky chill-out zónu, pracovňu, spálňu a niektorí možno aj obývaciu izbu a šatňu. Pri výbere písacieho stola už môžete siahnuť po kancelárskych kúskoch, ktoré majú dos-tatok úložných zásuviek. V miestnosti študenta obvykle dominuje pracovný stôl a posteľ. Pokiaľ je izba dostatočne prie-stranná, môžete zvoliť už širší variant – jeden a pol lôžko. Hodiť sa bude určite aj veľká šatníková skriňa, knižnica alebo regál a komody na uloženie vecí. Všetko potom zjednotia štýlové doplnky a textílie, ktoré izbu tiež zútulnia.

ww.asko-nabytok.sk.