Spálňa vo farbách jari

Spálňa vo farbách jari

Spálňa je miestom, kde sa chcete cítiť príjemne a uvoľnene. Aby ste si mohli dopriať komfortný spánok, nezaobídete sa bez kvalitných lôžkovín, ako sú vankúše a prikrývky. Svoju úlohu hrajú ale aj vhodne zvolené doplnky, ktoré prispievajú k pocitu domácej pohody. Vneste do svoje spálne jarnú dávku energie, sviežosti a optimizmu s kvetinovými vzormi, jarnými odtieňmi a vzdušnými materiálmi od ASKO – NÁBYTOK, ktoré pomôžu rozžiariť váš domov!

Vytvorte si svoj kvetinový palác

Kvetinové vzory sú ikonickým prvkom interiérového designu, ktorý má bohatú históriu a široké využitie. Sú klasickým jarným motívom a vnášajú do spálne sviežosť a nádych romantiky. „Hodia sa nielen na obliečky, ale aj na závesy či tapety. Na rozdiel od posledných dvoch menovaných však možno obliečky ľahko meniť nielen podľa ročného obdobia, ale aj nálady. Preto sa snažíme zákazníkom ponúknuť čo najširší sezónny sortiment posteľnej bielizne,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK. Niektoré kvety majú dokonca vlastnú symboliku. Napríklad ruže sú spájané s láskou a vášňou, fialky s dôverou a oddanosťou a ľalie s čistotou a nevinnosťou. V rôznych kultúrach majú kvety odlišné významy. V čínskej kultúre sú napríklad kvetinové vzory spájané s bohatstvom a šťastím. K najčastejšie sa vyskytujúcim kvetinovým vzorom patria ruže, tulipány, fialky, ľalie a chryzantémy.

 

Rovnako ako vzory samotné, je pestrá aj ich história, ktorá sa datuje až do stredoveku. Práve z tohto obdobia sa dochovali nádherné výšivky a gobelíny, ktoré predtým zdobili kráľovské paláce a šľachtické domy. V 18. a 19. storočí kvetinové vzory zaznamenali vrchol popularity, najmä počas obdobia romantizmu a viktoriánskej éry, ktoré sa vyznačovali ro-mantikou a sentimentom. Kvetinové vzory sa objavovali na všetkých možných dekoratívnych prvkoch od nábytku až po koberce a boli spájané s aristokraciou a vyššou spoločenskou triedou. Za ikony kvetinového textilného dizajnu boli vo svojej dobe považovaní britskí dizajnéri Laura Ashley a William Moris.

Oživte svoj interiér

„Jarná paleta typických pastelových farieb pôsobí sviežo a harmonicky, čo ju robí ideálnou práve pre spálne,“ dopĺňa Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK. Svetlozelená je farbou, ktorá pripomína pre-búdzajúcu sa prírodu a jarnú trávu. Je to farba nádeje, obnovy a rovnováhy. Interiéru dodá pocit sviežosti, zároveň pôsobí povzbudzujúcim dojmom. Modrá evokuje jasnú oblohu jarného dňa. Je to farba mieru a dôvery. Skvele sa hodí do spální a relaxačných priestorov, kde prináša pocit uvoľnenia. Táto farba tiež otvára priestor a dodáva mu vzdušnosť. Ružová je farbou lásky, nehy a radosti. V jarnom interiéri predstavuje kvitnúce sakury. Svetložltá, pre zmenu, ako farba slnka rozjasní každý interiér.

Vzdušné materiály pre ľahkosť a sviežosť

V jarnom období túžime po ľahkosti a sviežosti, čo sa odráža aj v materiáloch, ktoré používame vo svojej spálni. Nielenže pôsobia elegantne, ale zároveň poskytujú pohodlie a príjemný pocit. Bavlna je ideálnym materiálom pre jarné obliečky, dekoratívne vankúše a závesy. Je ľahká, priedušná a príjemná na dotyk. Bavlnené obliečky a vankúše sú nielen pohodlné, ale aj ľahko udržiavateľné a hypoalergénne, čo je skvelá voľba pre tých, ktorí trpia jarnými alergiami. Aj keď by sa mohlo zdať, že vlna je skôr zimný materiál, jarná sezóna prináša nové, ľahšie varianty, ktoré sú ideálne pre dekoratívne vankúše, mini koberce či plédy. Jemné jarné vlnené textílie dodávajú miestnosti teplú a príjemnú atmosféru bez toho, aby pôsobili ťažkopádne. Látky s jemnou výšivkou sú taktiež skvelou voľbou. Vnášajú do miestnosti eleganciu a sofistikovanosť, zatiaľ čo dodávajú priestoru jemný a romantický nádych.

 

Doplnky a dekorácie

Pokiaľ farbám veľmi neholdujete alebo sa bojíte, aby vaša spálňa nepôsobila skôr ako hniezdo exotického papagája, zvoľte radšej neutrálny základ a kvetinové či farebné akcenty v podobe šikovne zvolených dekoratívnych doplnkov. „Ako príklad môžem uviesť našu spálňovú zostavu Rosenheim, kde neutrálny základ v podobe bieleho nábytku dopĺňajú svetlozelené akcenty z dekoračných vankúšov, plédu, vázičiek a koberčeka,“ hovorí Andrea Štěpánová, marketingová riaditeľka spoločnosti ASKO – NÁBYTOK. Vytvorenie jarnej atmosféry vo vašej spálni môže byť kreatívne a zábavné. Nebojte sa preto experimentovať. S doplnkami od ASKO – NÁBYTOK si budete pripadať ako profesionálni dizajnéri!

Zdroj foto: asko nabytok, freepik