Slováci chcú platiť bezhotovostne

Slováci stále častejšie platia bezhotovostne. V posledných rokoch popri kartách rastie najmä popularita platieb pomocou mobilných telefónov alebo inteligentných hodiniek. Celých 56 percent transakcií prebehne na Slovensku bezhotovostne, pričom tento podiel by sa mohol zvýšiť až na 76 percent, keby zákazníci v 20 percentách prípadov nenarážali na miesta, kde bezhotovostné platby neprijímajú. Viac ako dve tretiny zákazníkov pritom takéto podniky od nákupu odrádzajú a ďalší raz si vyberajú také, kde môžu kartou alebo mobilom bez problémov zaplatiť. Ukazujú to aktuálne dáta z prieskumu spoločnosti Mastercard.

Aj keď počet obchodníkov, ktorí prijímajú bezhotovostné platby, dlhodobo rastie, stále existujú miesta, kde zákazníci kartou nezaplatia. Najčastejšie spomínajú lekárske alebo zubné ordinácie (36 percent), trhy (24 percent) a nemocnice (24 percent). Medzi ďalšie miesta, kde zákazníkom možnosť platby kartou často chýba, patria štátne a obecné úrady, polícia alebo kadernícke a kozmetické salóny.

graf

„Výsledky nášho prieskumu potvrdzujú aj každodenné skúsenosti mnohých obchodníkov, ktorým prijímanie platieb kartou zabezpečuje spokojnejších zákazníkov a v konečnom dôsledku aj vyššie tržby. Z najnovších údajov vyplýva, že až 69 percent ľudí od nákupu odradí, keď obchodník neponúka možnosť platby kartou. A 20 percent zákazníkov deklaruje, že u obchodníkov, ktorí neprijímajú platobné karty, minú menej peňazí,“ hovorí Jana Lvová, generálna riaditeľka spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku.

Obrovský nárast popularity zaznamenávajú v posledných rokoch platby mobilným telefónom, inteligentnými hodinkami alebo náramkom. V minulom roku zaplatilo mobilom 45 percent ľudí, v roku 2019 to bolo len 21 percent. V posledných rokoch významne rastie podiel tých, ktorí už fyzickú platobnú kartu vôbec nevyužívajú a ani nevyžadujú.

Aj napriek nárastu obľuby najmodernejších spôsobov platenia zostáva fyzická platobná karta pre väčšinu ľudí nutnou súčasťou ich peňaženky. Berú ju hlavne ako zálohu, napríklad pre prípad, keď sa im vybije mobilný telefón, na cesty do zahraničia, prípadne na výbery z bankomatov, ktoré ešte neumožňujú bezkontaktný výber. Bankovky a mince potom slúžia skôr ako rezerva pre prípad, že daný obchodník bezhotovostnú platbu neumožňuje vôbec.

„Platba v obchode alebo v reštaurácii je niečo, čo zákazník nechce príliš riešiť a potrebuje, aby bol celý proces hlavne rýchly, pohodlný a zároveň maximálne bezpečný. Práve platba kartou alebo nositeľnou elektronikou to všetko spĺňa. Obchodníci to vedia, čo potvrdzujú aj dáta z celého bankového trhu, podľa ktorých medziročne naďalej rastú počty a objemy bezhotovostných platieb, ale aj počet prevádzkovaných terminálov,“ uzatvára Jana Lvová, generálna riaditeľka spoločnosti Mastercard pre Slovensko a Českú republiku.

Dlhodobo najvyužívanejším typom platobných kariet sú u nás debetné karty, ktoré sú najčastejšou platobnou metódou pre dvoch z troch ľudí. Ďalší častejšie využívajú kreditné karty.

Prieskum Mastercard iResearch každoročne mapuje trendy v oblasti bezhotovostného platenia na reprezentatívnej vzorke viac ako 1 200 Slovákov.

Zdroj foto: freepik, mastercard.sk