Sila pozitívnych afirmácií. Ktorá je pre vás tá správna?

Sila pozitívnych afirmácií. Ktorá je pre vás tá správna?

Pozitívne afirmácie sú jedným zo spôsobov, ako pracovať s našimi presvedčeniami, ktoré sú uložené v podvedomí a vo výraznej miere ovplyvňujú náš život.

Skôr, ako sa pustíme do toho, ako fungujú pozitívne afirmácie, je potrebné vedieť niečo o fungovaní našej mysle a podvedomia.

Vedomá myseľ a podvedomie. Aký je medzi nimi rozdiel?

Kľúčom k pochopeniu je to, že naša myseľ sa skladá z vedomej a podvedomej mysle. Podvedomie možno jednoducho definovať ako “autopilota”, resp. automatické správanie, nad ktorým sa nezamýšľame.
Súčasťou ľudského podvedomia sú presvedčenia, ktoré ovplyvňujú náš život, ako napríklad vnímanie reality, vzťahy s ľuďmi okolo nás, ale aj emócie, myšlienky a samotné konanie.


Zdroj: freepik.com

Presvedčenia sú súčasť podvedomia a ovplyvňujú náš život

Presvedčenia sa formujú na základe osobnostných čŕt, ale aj skúseností od útleho detstva. Významnú rolu hrá práve detstvo: bezpodmienečné prijatie a prejavovanie lásky rodičmi a blízkymi, používanie trestov a odmien, zažívanie zlyhania či úspechu i vzťah medzi rodičmi navzájom.

Samozrejme, nezanedbateľný vplyv má spoločnosť, ktorá od nás niečo automaticky očakáva, napríklad úctu k autoritám, poslušnosť detí voči starším, krásne telo a podobne. Opomenúť nemožno ani iných ľudí, reklamu či vplyv médií.

Ak chceme pracovať so svojím podvedomím, je treba vedieť, že presvedčenia nás môžu obmedzovať, alebo posúvať dopredu. Kľúčové je začať si uvedomovať, do ktorej kategórie naše presvedčenia patria a pracovať s tými obmedzujúcimi. V tomto smere hrajú rolu pozitívne afirmácie.

Čo sú pozitívne afirmácie a ako ich používať?

Prostredníctvom sebarozvoja môžete začať meniť obmedzujúce presvedčenia. Slúžia na to aj pozitívne afirmácie, čiže pozitívne vyhlásenia, ktoré pravidelne opakujete a pomáhajú vám dosiahnuť to, po tom túžite.

Ak vám napríklad v detstve hovorili, že za nič nestojíte, toto presvedčenie máte zrejme uložené v podvedomí a ide s vami až do dospelosti a blokuje vás v tom, aby ste si našli skvelého partnera, priateľov či prácu. Pozitívnymi afirmáciami môžete toto obmedzujúce presvedčenie zmeniť, postupne si vybudovať  sebadôveru a mať sa rád, čo povedie k vysnívanej práci, partnerovi či skvelým priateľom.

Kľúčom k úspechu je vybrať si správne afirmácie. Nájdete ich na internete, alebo si vytvoríte svoje vlastné. Dôležité je pravidelne si ich opakovať, ideálne nahlas a so sebavedomím v hlase.


Zdroj: freepik.com

Tipy na pozitívne afirmácie

  • Všetko, čo potrebujem na šťastný a spokojný život, mám v sebe.
  • Dnes je krásny deň.
  • Som vďačný za všetko, čo v živote mám.
  • Som nezávislá a sebestačná.
  • Môžem byť tým, čím len chcem.
  • Dokážem všetko, čo si dokážem predstaviť.
  • Neustále rastiem a stávam sa lepším človekom.
  • Vždy ma napĺňa a obklopuje pokoj.
  • Oslobodzujem sa od všetkých deštruktívnych pochybností a strachu.
  • Neporovnávam sa s ostatnými. Jediná osoba, s ktorou sa porovnávam, je moje včerajšie ja. Pokiaľ je moje dnešné ja čo i len o kúsok lepšie ako včerajšie, spĺňam svoju vlastnú definíciu úspechu.
  • Šťastie je voľba a dnes som sa rozhodol byť šťastným.

Mirka