Rozmýšľate cez brucho? Ako vplýva trávenie na myslenie a správanie

Rozmýšľate cez brucho? Ako vplýva trávenie na myslenie a správanie

Vedeli ste, že gastrointestinálny trakt je v neustálom kontakte s takmer všetkými ostatnými dôležitými orgánmi, najmä s mozgom? Takzvaný brušný mozog posiela do mozgu ešte viac informácií ako naopak. To znamená, že akékoľvek signály, ktoré žalúdok a črevá vysielajú do hlavy, môže mať ďalekosiahly vplyv na celkovú pohodu a dokonca aj na imunitný systém.

Brušný mozog

Naše tráviace orgány sú riadené vlastným nervovým systémom: črevným nervovým systémom, často označovaným ako druhý mozog alebo brušný mozog. Pozostáva z viac ako 100 miliónov nervových buniek, čo zhruba zodpovedá veľkosti našej miechy a prechádza tkanivom našich tráviacich orgánov ako sieť. Jeden z najdlhších nervov v tele, blúdivý nerv, poskytuje fyzické spojenie priamo z čreva do mozgu. Prenáša správy a tým udržiava medzi nimi komunikáciu. Za túto výmenu informácií sú zodpovedné rôzne látky (hormóny a prenášače), ako je napríklad serotonín. Miliardy mikroorganizmov v našom čreve, známe ako naša mikroflóra, tiež produkujú a regulujú dôležité neurotransmitery a hormóny.

Prepojenie medzi mozgom a trávením – Motýle v bruchu

Ak musí mozog zvládať stres alebo veľkú psychickú záťaž, často do svojich reakcií zapojí aj žalúdok a črevá. Postihnutý potom mnohokrát musí bojovať nielen so vzrušením či nervozitou, ale aj s nevoľnosťou, plynatosťou či bolesťami brucha. Navyše nervy, ktoré sú pod napätím, môžu spôsobiť zvýšenie produkcie kyseliny v žalúdku. V mnohých prípadoch to spôsobuje nepríjemné pálenie záhy. Najznámejšia forma prepojenia mozgu s črevami sú tzv. motýle v bruchu. Tento stav popisuje situáciu, kedy je človek veľmi nervózny, má trému alebo je v strese a cíti šteklenie v bruchu. Keď sa dostaneme do stresujúcej situácie, náš mozog na to reaguje ako na ohrozenie a vyšle signál, aby telo vyplavilo adrenalín a kortizol. Tieto látky spôsobia zvýšený tep a naženú krv nielen do srdca, ale aj do svalov nôh. Avšak, krv sa ženie preč z tráviacej sústavy, čo znamená, že cievy obklopujúce žalúdok a črevá sa priškrtia a svaly sa stiahnúť. A práve pokles prítoku krvi spôsobuje pocit motýľov v bruchu.

Funguje to aj naopak

Komunikácia medzi mozgom a brušným mozgom však funguje aj opačne: poruchy trávenia môžu mať negatívny vplyv na psychiku a vnímanú kvalitu života.

Tráviaci systém nie je len dlhý priechod rôznych veľkých rúrok pripojených a naskladaných na seba, ktorými putuje naše jedlo. Práve naopak: sofistikovaná a vysoko komplexná interakcia rôznych orgánov zabezpečuje, že telo dokáže absorbovať živiny, vitamíny, minerály a vodu z našej potravy a dopraviť ich presne tam, kde sú potrebné. Jednotlivé štruktúry neúnavne a vysoko efektívne pracujú na premene potravy na energiu a telu vlastné bunkové štruktúry. Okrem toho sa tráviaci systém stará aj o likvidáciu produktov rozkladu, ktoré telo nevie ďalej využiť. Je preto o to nepríjemnejšie, keď v tomto centrálnom systéme nastanú poruchy.

Poruchy trávenia a možné príznaky

Trávenie je veľmi zložitý systém. Preto existuje niekoľko úrovní, kde sa môže niečo „pokaziť“. V zdravom tráviacom procese sa potrava rozkladá na jednotlivé zložky dvoma hlavnými spôsobmi. Mechanicky (napríklad žuvaním a gastrointestinálnymi pohybmi), ako aj chemicky a enzymaticky prostredníctvom žalúdočnej kyseliny a enzýmov. Ak dôjde k potravinovým intoleranciám alebo alergiám, tieto mechanizmy a trávenie sú výrazne narušené. Môžu dokonca vyvolať alergické reakcie, ako sú opuchy, kožné vyrážky a dýchavičnosť. Pokazené trávenie môže rýchlo narušiť celú vnútornú rovnováhu. Pri nepríjemných prejavoch trávenia sa človek cítite pochmúrne, unavene a celkovo bez nálady. Veľké bolesti môžu viesť až k vystresovaniu a rozhorčeniu.

V prípade poruchy sa tráviaci trakt zvyčajne prejaví typickými príznakmi, ako sú:

  •   Bolesť brucha alebo kŕče
  •   Pocit plnosti
  •   Nadúvanie
  •   Pálenie záhy
  •   Nevoľnosť – niekedy až zvracanie

Hoci gastrointestinálne ťažkosti sú z medicínskeho hľadiska často neškodné, takéto tráviace problémy môžu byť mimoriadne stresujúce a výrazne obmedzujú kvalitu života – najmä ak pretrvávajú dlhší čas. Často sa súčasne objaví celý rad sťažností.

Pre pohodu v bruchu majte pri sebe liek Iberogast

Tráviace ťažkosti nás vedia dostihnúť kdekoľvek – v práci, v škole aj doma. V prípade, že pociťujete príznaky tráviacich porúch, spoľahnite sa na nemeckú kvalitu a bylinkové zloženie. Iberogast je liek z prírodných zdrojov, ktorý obsahuje výťažok z deviatich overených bylín. Výťažky z bylín ako sú pestrec mariánsky, sladkovka, rumanček, iberka horká, rasca, medovka, archangelika, mäta a lastovičník pôsobia blahodarne pri niektorých bežných tráviacich ťažkostiach. Medzi tie patria  bolesti žalúdka a brucha, nadúvanie, pocit plnosti, žalúdočno-črevné kŕče a nevoľnosť. Na tieto problémy existuje komplexná pomôcka a to kvapky Iberogast. Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľov lieku a poraďte sa so svojím lekárom alebo lekárnikom. Iberogast je liek na vnútorné použitie. Liek je zložený z kvapalných extraktov rôznych častí bylín. Viac informácií na www.iberogast.sk