ROZHÝBTE SA S TRNAVOU V RÁMCI EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY

ROZHÝBTE SA S TRNAVOU V RÁMCI EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY

 Cieľom Európskeho týždňa mobility je pripomenúť nám vysoký počet áut na cestách, a tiež potrebu udržateľnej dopravy. Mesto Trnava sa do projektu zapája každý rok, vlani bolo dokonca vyhodnotené ako najaktívnejšia slovenská samospráva. Aj tento rok si preto Trnava pripravila aktivity, ktoré jej obyvateľom a návštevníkom ukážu, že existujú aj alternatívne spôsoby dopravy zohľadňujúce čistú, zdieľanú a inteligentnú mobilitu.

Minulý rok sa do kampane Európskeho týždňa mobility zapojilo rekordných 2427 miest v 51 krajinách. Trvalé opatrenia viedli k zlepšeniu dostupnosti verejnej dopravy, ale aj podmienok pre chodcov či cyklistov. Trnava má vďaka svojmu urbanistickému riešeniu a veľkosti ideálne podmienky pre peších aj fanúšikov nemotorových vozidiel. Počas týždňa od 16. do 22. septembra však mesto tieto podmienky ešte vylepší.

„Už v predvečer celej akcie si môžu návštevníci vychutnať jazdu na historických bicykloch vďaka občianskemu združeniu Tyrnaviavelo. Štartuje sa o 14.00 od Bernolákovej brány. Privítajú každého cyklistu, ktorého dvojkolesový tátoš bol vyrobený pred rokom 1987 a rád by odhalil krásy Trnavy netradičným spôsobom,“ vysvetlila Michaela Potočárová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

V zmysle súčasných trendov zdravého životného štýlu a ekologického prístupu spoznávania miest sa oblastná organizácia cestovného ruchu Trnava Tourism spoločne s mestom Trnava rozhodli zapojiť do projektu Vitajte cyklisti. V rámci neho si 21. septembra Turistické informačné centrum – Región Tirnavia (ďalej len „TIC“) oficiálne preberie certifikát.

„Cieľom certifikácie je zapojiť naše TIC do siete turistických zariadení, ktoré sú prispôsobené potrebám cyklistov a cykloturistov. Návštevníci si budú môcť svoje bicykle uzamknúť pri nových stojanoch priamo pred TIC. Ak by boli nútení riešiť nejaké technické problémy, zapožičiame im aj základnú sadu náradia na drobné opravy a taktiež  im poskytneme informácie o turistických cyklotrasách a výletoch v okolí,“ dodáva Michaela Potočárová, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism. 

Neodmysliteľnou súčasťou týždňa mobility sú aj tradičné organizované cykloprehliadky s architektom, ktoré prevedú všetkých záujemcov po trasách trnavského industriálu a moderny. Všetci záujemcovia budú mať možnosť zapožičania bicyklov, treba sa však nahlásiť vopred. Cykloprehliadky Trnava očami architekta sa uskutočnia v termínoch 16. a 23. septembra. Registrovať sa môžete na stránke http://bit.ly/Cykloprehliadky2017. 

Počas celého týždňa bude mestská autobusová doprava zadarmo pre všetkých, ktorí sa preukážu platným vodičským preukazom. V rámci Medzinárodného dňa bez áut 22. septembra bude môcť mestskú hromadnú dopravu využiť zadarmo úplne každý. V tento deň navyše mesto Trnava uzatvorí niekoľko ulíc len pre potreby chodcov, cyklistov či verejnej dopravy. Na Štefánikovej ulici je pripravený bohatý program pre dospelých i deti.

Uvoľnené parkovacie miesta budú môcť Trnavčania využiť na oddych, pre najmenších sú pripravené kriedy na ich zdobenie. Pod holým nebom vystúpia žiaci Základnej umeleckej školy M. Schneidera-Trnavského. Mobilné detské dopravné ihrisko preverí znalosti tých najmenších z pravidiel cestnej premávky, mesto sa však bude venovať žiakom aj priamo na školách.

V rámci tzv. školských fór v dňoch 18. a 19. septembra budú mať žiaci druhých stupňov základných škôl možnosť vyjadriť svoj názor na fungovanie školy či mesta v súvislosti s dopravou. Najlepšie nápady budú realizované nielen v rámci školy, ale napríklad aj v Pláne udržateľnej mobility. Každý Trnavčan tak dostane šancu zapojiť sa do prípravy zmien prospešných pre všetkých a miesto jedného týždňa si možno zvolí celoročný alternatívny spôsob dopravy.

Viac informácií nájdete na www.regiontirnavia.sk.

Miesto:
Trnava

Dátum konania:
16. až 22.9. 2017



Zdroj foto: Trnava Tourism


Nájdete nás aj na Facebooku www.facebook.com/RegionTirnavia a na Instagrame www.instagram.com/regiontirnavia.

Tešíme sa na vás v Regióne Tirnavia!