Príchod bábätka do domácnosti – budete sa hádať viac?

Príchod bábätka do domácnosti – budete sa hádať viac?

Všetci sa tešíme na prvé dieťatko. Na voňavý batôžtek, ktorý si prinesieme z pôrodnice. Predstavujeme si, aké to bude. Či bude občas plakať, veľa spinkať a vy sa budete s partnerom s láskou na neho neustále pozerať. Nuž, nové nepoznané starosti vás rýchlo vyvedú z omylu. Dieťatko je najväčšou zmenou v partnerskom živote, čo je, samozrejme, aj poriadny zásah do vzťahu a zabehaných koľají.
 

  • Budete si musieť ukrajovať

Každý ráta s tým, že bábätko prinesie veľkú zmenu a niektorých vecí sa bude musieť na čas vzdať. V prvom rade na seba s partnerom už nebudete mať toľko času ako doteraz a tejto zmene sa musíte prispôsobiť. Ako vaše, tak aj partnerove koníčky budú odsunuté na vedľajšiu koľaj, čomu sa niektorí z nás ťažko prispôsobujú. Na základe toho môže vznikať aj viac hádkok v domácnosti, pretože vyčerpanosť a starostlivosť o nového človiečika sa podpíše aj pod vašu domácu pohodu.
 

  • Partner pôjde na čas bokom

Stáva sa to dosť často, že s príchodom bábätka, najmä prvých pár týždňov, je partner odsunutý na vedľajšiu koľaj. Preto sa ho snažte zapojiť do vašich spoločných aktivít s novorodencom, aby sa necítil odstrčený. Prenechajte mu nejaký každodenný rituál, napríklad kúpanie, ktorý bude robiť výlučne on. V zásade, okrem dojčenia, môže robiť skutočne všetko. Snažte sa vyhradiť si čas aj sami pre seba, keď bábätko spinká, spoločne sa napríklad najedzte. Odmietanie intímneho života zo strany partnerky po pôrode je normálne, ak to však trvá dlhšie, mali by ste sa obrátiť na lekára.
 

  • Hádky pre starostlivosť

Ak fungujete ako pár už nejakú dobu, iste ste zistili, že bez kompromisov to nepôjde. Platí to aj v tomto prípade, kedy sa vaše názory na starostlivosť či výchovu môžu dosť výrazne odlišovať. Skôr ako sa pohádate, snažte si o tom pohovoriť. Aj bábätko vycíti napätú atmosféru, na čo bude reagovať plačom, čo iste nepridá na psychickej pohode vám obom.
 

  • Pripravte sa na zmenu ešte pred pôrodom

Tušíme vopred, že s príchodom bábätka  budeme unavenejší, času bude málo, ale nikto nečaká, že to bude až v takej miere. Mnohí tvrdia, že po sobáši sa všetko zmení, avšak skutočná zmena príde s dieťatkom. Preto sa na ňu snažte pripraviť už pred pôrodom. Vysvetlite budúcemu oteckovi, čo od neho očakávate a na dieťatko sa pripravujte spoločne. Spoločne nakupujte veci, absolvujte lekára, prípadne predpôrodný kurz.

Myslite na to, že dieťatko môže vzťah muža a ženy dokonale stmeliť, ale môže mnohé páry aj rozdeliť. Záleží iba na vás oboch, ako budete ku všetkému pristupovať a ako si s touto životnou výzvou poradíte.

 

Autor: Janka Radimáková