Prežite príjemný advent bez psychických ťažkostí

Prežite príjemný advent bez psychických ťažkostí

Žijeme ťažké časy – najskôr nás vyšťavila pandémia, nasledoval vojnový konflikt, s ktorým ruka v ruka prišla energetická kríza a s ňou súvisiace enormné zdražovanie. Mnohí stratili prácu, životné istoty, hypotéky však treba platiť naďalej. Záťažových situácií je odrazu viac ako kedykoľvek predtým, ale kolotoč povinností a nezaplatených účtov sa však nezastaví. Ak ste mali to šťastie a o prácu ste neprišli, tak sa naopak naháňate a stresujete, aby ste podali stopercentný výkon. Ako z bludného kruhu von?

Úzkosť je normálna. Úzkostnú poruchu sami nezvládnete

Kto z nás si už v živote nepovedal, že „má depku“? Hovoríme to automaticky pri dlhšie trvajúcej zlej nálade či v nepriaznivom životnom období. Viete odlíšiť úzkosť od depresie? Prejavy môžu byť rozdielne, ale mnohokrát sa vzájomne prelínajú a úzkosť je často súčasťou depresívnej poruchy. Úzkosť aj smútok sú prirodzené ľudské emócie, pokiaľ sú reakciou na stresujúcu situáciu alebo nešťastnú udalosť. O patologickej úzkosti či chorobnej depresii hovoríme vtedy, ak nám tieto stavy znemožňujú normálne fungovať. S pribúdajúcim časom sa stav úzkosti prirodzene nezmierňuje, naopak, zvýrazňuje sa. Vtedy ide o úzkostnú alebo depresívnu poruchu a tie si vyžadujú liečbu. Nedajú sa len tak prekonať vlastným sebazaprením, povedať si „keď sa zatnem, určite to zvládnem sám“. Pri úzkostnej poruche pociťuje človek strach, obavy, je neustále v napätí. Cíti nervozitu a nedokáže sa uvoľniť, odpočinúť si. Môže trpieť aj radom telesných prejavov – napríklad mu búši srdce, cíti sa na omdletie, trasú sa mu ruky alebo má pocit nedostatku vzduchu, zadýchava sa a pod. Pri depresívnej poruche sa cítime skľúčení, nešťastní, nevieme sa z ničoho tešiť a nič nás poriadne nebaví. Takýto človek sa musí do všetkého vyslovene nútiť, nechutí mu jesť, nemôže spať.

Pri liečbe úzkostných porúch využívame anxiolytiká, a tiež antidepresíva. Najčastejšie predpisovanými liekmi proti úzkosti sú benzodiazepínové anxiolytiká. Sú to lieky na upokojenie, na akútne uľavenie od úzkosti a napätia, rozhodne by však mali byť užívané iba krátky čas. Sú totiž potenciálne návykové. Slováci k nim majú pozitívny vzťah a často sa ich sami dožadujú. Väčšinu anxiolytík môže predpísať aj všeobecný lekár a pacienti to náležite využívajú. Je bežnou praxou, že ak pacient s predpísaním ďalšieho balenia neuspeje u svojho praktického lekára, nájde iný spôsob, ako sa k liekom dostať a užíva ich dlhodobo. Práve s tým je spojené riziko vypestovania závislosti a zbaviť sa benzodiazepínov býva veľkým problémom, obzvlášť u starších ľudí.

Úľava bez rizika závislosti

Sú aj iné možnosti liečby úzkostných stavov ako chemickými liekmi. Pri dostatočne skorom podchytení problému odporúčajú odborníci najskôr siahnuť po liekoch na prírodnej báze (napríklad s patentovanými rastlinnými extraktmi). Na Slovensku máme dokonca prvé voľno predajné anxiolytikum bez lekárskeho predpisu. Účinný a bezpečný rastlinný liek Lavekan obsahuje esenciálny olej z levandule lekárskej. Dobre pôsobí pri úzkostných stavoch a ich telesných prejavoch, a na rozdiel od benzodiazepínov je bez utlmujúceho efektu (neuspáva, možno po ňom šoférovať). Ak vyskúšate rastlinný liek, a ani po mesiaci kontinuálneho užívania sa príznaky úzkostných stavov nezmiernia, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc.

Stlačte tlačidlo „off“. Aspoň v noci.

Ak vnútorné napätie pociťujete aj v noci, môže to ovplyvniť kvalitu spánku. Mnohí pacienti nedokážu „vypnúť“, často sa budia a strhávajú zo spánku, myseľ neustále pracuje. Vhodným riešením je zdravý životný štýl, pravidelný oddych a relax. Liek s levanduľou lekárskou sa osvedčuje aj pri stavoch vnútorného napätia, jej pozitívne účinky sú predsa dlhodobo známe a poznali ich už naše staré mamy. Levanduľa upokojuje nervovú sústavu, zmierňuje pocit napätia, vnútorný nepokoj, a zároveň pomáha k pokojnému spánku. Nespavosť totiž býva častým súbežným problémom psychických ťažkostí a aj s tou môže pomôcť v lekárni voľne dostupný prírodný liek so štandardizovaným extraktom z levanduľovej silice. Výhodou je, že sa môže kombinovať aj s inými liečivami. O užívaní sa tak ako pri každom lieku, poraďte s lekárom alebo s lekárnikom.

Zdroj foto: pexels.com