Porazte stres chutne!

Porazte stres chutne!

Ste pod tlakom a v strese? Určite. V práci a mnohokrát i doma. Treba urobiť toľko vecí a všetky sú dôležité. Zamysleli ste sa niekedy nad tým, čo jete, keď ste stresovaní? Najčastejšie sú to koláčiky, sušienky, krémové zákusky či slané pochutiny, ktoré môžu stres ešte znásobiť. Vášmu telu nedajú vôbec nič. Iba kalórie. Nezabúdajte, že jedlo má veľký vplyv na to, ako sa cítite. Ktoré chutné potraviny vám pomôžu zmierniť stres?

Celozrnné sušienky
Vždy máte na výber. Aj v bežnom obchode nájdete chutné sušienky, ktoré majú pomerne slušné zloženie. Jediné, čo treba urobiť, je čítať etikety (a nenechať sa oklamať lákavými názvami a zavádzajúcim zložením). Aj na našom trhu sú dostupné koláčiky a sušienky z celozrnnej múky a ovsených vločiek, ktoré sú osladené napríklad stéviou. Keď na vás prídu ťažké chvíle, môžete maškrtiť bez toho, aby ste potom museli mať výčitky svedomia. Ak máte občas čas pripraviť si celozrnné koláčiky doma, máte vyhraté (zloženie závisí len a len od vás).

Banány
Banány obsahujú aminokyselinu tryptofán, ktorá podporuje tvorbu serotonínu. Serotonín sa nazýva aj hormón dobrej nálady. Má schopnosť potlačiť úzkostné stavy. Preto neváhajte zahryznúť sa do tohto ovocia kedykoľvek, keď ste v strese. Ak chcete pozitívne účinky znásobiť, pripravte si na desiatu ovocný šalát s orechmi.

Vlašské orechy
Vlašské orechy sú zdrojom omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa podieľajú na vytvorení psychickej pohody a uvoľnenia. Snažte sa konzumovať orechy v prirodzenom stave bez akejkoľvek úpravy. Len pre informáciu, zdravé omega-3 kyseliny sa nachádzajú aj v ľanových semienkach, repkovom oleji a lososovi.

Quinoa
Malé zrnká, ktoré začínajú byť po rokoch opäť na výslní, môžete konzumovať ako zdravú a chutnú prílohu napríklad k mäsu. Z hľadiska zvládania stresu je quinoa vhodná z dvoch dôvodov. Je zdrojom už spomínaného tryptofánu, ktorý stimuluje tvorbu serotonínu. Ďalej obsahuje magnézium, ktoré sa podieľa na uvoľnení svalstva.

Horká čokoláda
Hoci pochutnávaním si na horkej čokoláde v porovnaní s klasickou čokoládou veľa kalórií neušetríte, rozhodne je lepšou a zdravšou alternatívou bežných sladkostí. Horká čokoláda, samozrejme, s vysokým obsahom kakaa podporuje tvorbu serotonínu. Navyše je plná antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Ak ju ešte v zásuvke kancelárskeho stola nemáte, napravte to čím skôr.

-M-
Obrázok: freedigitalphotos.net, stockimages