Pletivo a oplotenie: 5 najčastejších otázok, na ktoré sa pýtate

Pletivo a oplotenie: 5 najčastejších otázok, na ktoré sa pýtate

 Odpovedali sme na 5 najčastejších otázok, ktoré o plotoch a pletivách dostávame od našich klientov. Možno tam nájdete odpoveď aj na vašu otázku.

Aký typ oplotenia sa hodí na môj pozemok?

Jedna z prvých otázok, ktorú si pred oplotením pozemka kladie takmer každý. Dôležité je zohľadniť účel oplotenia a členitosť terénu.
Pri oplotení rodinného domu alebo záhrady kladieme dôraz na životnosť ale aj estetický vzhľad. Zvárané pletivá a plotové panely majú príjemný vzhľad a dobrú odolnosť vďaka kvalitnej povrchovej úprave. Zvárané pletivá v rolkách sú vhodné do rovinatého alebo mierne šikmého terénu. Pri zváraných paneloch je v šikmom povrchu nutné robiť odskoky.
Pri dočasnom oplotení pozemku, napríklad počas stavby, väčšina ľudí nekladie veľký dôraz na vzhľad oplotenia. Podstatná je čo najvýhodnejšia cena. Ako dočasné oplotenie sa najčastejšie používa štvorhranné pletivo, najmä kvôli výhodnej cene a dobrej schopnosti kopírovať aj nerovný terén.

Aká má byť vzdialenosť stĺpikov?

Vhodne zvolená vzdialenosť stĺpikov je dôležitá pre maximalizáciu pevnosti pletiva. Pre štvorhranné pletivo je to 2,5 až 3 metre. Pre zvárané pletivo v rolkách maximálne 2,5 metra a pre zvárané panely je nutné si vzdialenosť stĺpikov overiť na základe zvolených úchytov.

Aká hlboká má byť jama pre betónovú pätku?

Hĺbka jám pre betónové pätky by mala byť približne 60 cm. Jamy pre vzpery stĺpikov nemusia byť také hlboké, stačí 40 cm.
Vzpery stĺpikov je nutné montovať ku krajným a rohovým stĺpikom, kde sa šponuje štvorhranné a zvárané pletivo v rolkách. Vzpery majú zabrániť ohnutiu stĺpikov.

Akú životnosť možno od pletiva očakávať?

Životnosť pletiva úzko súvisí s jeho povrchovou úpravou, ktorá ho chráni pred vplyvom počasia. Pletivá so žiarovo pozinkovanou úpravou majú životnosť (odolnosť voči korózií) približne 15 rokov. Poplastované panelové ploty ochráni špeciálna polyesterová vrstva pred koróziou minimálne na 20 rokov.

Aká je najlepšia povrchová úprava pletiva?

Minimálna antikorózna úprava pre každý druh pletiva je žiarovým pozinkovaním. Táto povrchová úprava chráni pletivo pred koróziou až 15 rokov. Odolnosť pletiva voči korózií dokáže predĺžiť poplastovanie pletiva a to až na 20 rokov. V tomto prípade sa na pozinkované drôty elektrostaticky nanáša špeciálna polyesterová vrstva. Táto povrchová úprava však nie je vhodná napríklad pre majiteľov psov a iných zvierat, ktoré by mohli plot poškriabať alebo ohrýzť plastovú vrstvu. Lepšou voľbou je v tom prípade pozinkované pletivo, ktoré je odolné voči poškriabaniu.