Pávy v Piešťanoch

Pávy v Piešťanoch

Do Piešťan prišli opäť pávy. Nájdete ich na kúpeľnom ostrove, v parku oproti jazierkam.

Ich špecifický krik sa totiž rozlieha široko - ďaleko. Tieto majestátne vtáky skrášľujú kúpeľný ostrov a robia ho atraktívny nielen pre obyvateľov Piešťan, ale aj pre návštevníkov kúpeľov.

Veľa ľudí obdivuje ich doslova šľachtický postoj, ktorý umocňuje korunka na hlave. Prechádzajú sa po svojom ohraničenom území a nikoho si nevšímajú.

V minulosti sa tieto vtáky prechádzali voľne nielen po kúpeľnom ostrove, ale aj pri hoteli Slovan.

Opatrenie, aby boli v ohradenom priestore, nariadilo mesto kvôli smutným príhodám, ktoré sa stávali týmto krásnym operencom. Prihodilo sa napr. to, že vandali im vytrhávali perá z chvosta. Bol zaznamený prípad, keď bol páv aj usmrtený. Takto sú pávy v ohrade chránené a môžu lahodiť oku okoluidúcich.

Páv je hrabavá hydina a vyskytuje sa u nás aj v zoologických záhradách. Páv pochádza z Cypru a z pralesov Indie. Najviac ho charakterizuje korunka na hlave, krásne sfarbenie tela, niekedy až do dúhova a chvost s dlhými perami, na ktorých sú veľké oká.

Keď si páv roztvorí svoj chvost do vejára, veľkosť vejára zaberie aj dve tretiny tela.

Veľmi zaujímavý je úkaz páv- albín, keď má vták biele sfarbenie a červené oči. Je to síce svojím spôsobom choroba pigmentácie, ale zároveň unikátny výtvor prírody.

 

Pred ohradou s piešťanskými pávmi posedáva veľa obdivovateľov. Hovorí sa, že páv sa preto volá páv, lebo jeho názov je odvodený od zvuku, ktorý vydáva. Je to škrek, v ktorom, keď sa lepšie započúvate, počujete pao, pao - od toho sa odvodilo slovo páv. Pávom by sa nemala hádzať žiadna potrava, lebo sú pracovníkmi kúpeľného ostrova dokrmované.

Veríme, že sa operencom bude v Piešťanoch dariť. Nezabudnite za nimi pri prechádzke zájsť

a posedieť si pri ich volierach. Pozerať sa na ne, znamená totiž pastvu pre oči aj dušu.

 

S. Nováková