Organizácie cestovného ruchu. Čo je ich cieľom?

Organizácie cestovného ruchu. Čo je ich cieľom?

Klaster Liptov má za sebou štyri roky existencie. Vďaka marketingovým aktivitám a realizácii štyroch projektov financovaných z euro fondov vzrástol počet prenocovaní na Liptove v roku 2011 o sedem a pol percenta a počet návštevníkov o štrnásť percent. V súčasnosti má Klaster Liptov 26 členov. Patria k nim mestá, obce a podnikateľské subjekty.

 
Do povedomia ľudí sa jeho aktivity dostali prostredníctvom značky: „Liptov - treba zažiť“ Na trh uviedli Liptov Region Card, ktorej výhody môžu využívať všetci návštevníci Liptova a nakoniec - Centrálny rezervačný systém regiónu Liptov. V tomto roku vznikla nová, pridružená oblastná organizácia cestovného ruchu pod názvom REGION LIPTOV. Čo je jej cieľom, a v čom sa od Klastra Liptov odlišuje?
 
Jej členmi je šesť obcí a miest a tri podnikateľské subjekty. Hlavným cieľom, ktorý si stanovili jej členovia hneď na začiatku je stať sa lídrom horského cestovného ruchu na Slovensku a samozrejme zvyšovať návštevnosť v regióne. Medzi priority patrí aj dopravné prepojenie jednotlivých centier cestovného ruchu (lyžiarskych stredísk, bike-parkov) a turistických atrakcií v rámci regiónu prostredníctvom tzv.skibusu.
Jej členovia majú v pláne aj vybudovanie produktu cykloturizmu na Liptove, v čom by im mala dopomôcť aj Národná stratégia rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, ktorá by mala byť prijatá už v marci 2013.
 
Okrem oblastných organizácií cestovného ruchu vznikla aj Krajská organizácia cestovného ruchu po názvom Žilinský turistický kraj. Jeho členmi sú Region Liptov, Klaster Orava, Rajecká dolina, OOCR Kysuce, Malá Fatra a Žilinský samosprávny kraj. V najbližšom období patrí medzi ciele zlepšenie turistickej infraštruktúry a realizácia infociest s tematickým zameraním (Drotárska cesta, Cesta bojov II. svetovej vojny, Pltnícka cesta).
 
Viac informácií môžete nájsť na internetovej stránke www.klasterliptov.sk,
 
KM