• 30.09.2022

Nepotrebujete striebornú vidličku, aby ste jedli dobré jedlo

Autorom tohto výroku je americký šéfkuchár celebrít Paul Prudhomme, ktorý varil aj pre dve prezidentské inaugurácie. Dobré jedlo si môžete vychutnať aj v pohodlí domova so svojimi najbližšími, ak doňho vložíte kúsok seba a budete ho pripravovať s láskou. S receptami vám pomôže ďalší obľúbený šéfkuchár Gabo Kocák, ktorý recepty medzinárodnej kuchyne predstaví v novej kuchárskej šou Celý svet na panvici od 1. októbra na TV Paprika.
 
Lokálna produkcia na TV Paprika
Slovenskí diváci si zvykli na prísun skvelých receptov od známych tvárí z kulinárskeho sveta. Od kuchára Pepeho s jeho zdravou kuchyňou, cez obľúbeného šéfkuchára Gaba Kocáka a cukrárku Mimi Šramovú, až po ich českého kolegu Jirka Halamku. Farebné, zdravé, netradičné a hlavne veľmi chutné recepty divákom každý rok priniesli novú a sviežu inšpiráciu. Tentokrát sa na televíznych obrazovkách opäť predvedie Gabo Kocák s viac ako 30 receptami z rôznych kútov sveta v 16-tich častiach relácie, s približne 960 natočenými minútami ich prípravy a štipkou improvizácie. Viete ako sa pripravuje baba koláč,  daal či kačací konfit? A čo by ste povedali na ingrediencie ako tapioka, shimeji,  ragout alebo fava? Všetky odpovede a veľa inšpirácie na rôznorodé pochúťky načerpáte v kuchárskej šou Celý svet na panvici.

Pastva pre oči aj chuťové poháriky

Rodinný obed je skvelou príležitosťou stretnúť sa so svojimi najbližšími a stráviť príjemný čas pri dobrom jedle. Napríklad takí Taliani si zvyknú pozývať svojich blízkych na obed či večeru, avšak hostia prichádzajú v čase, keď sa jedlo ešte len začína pripravovať. Každý sa do varenia zapojí svojou troškou a z prípravy jedla sa stane hotová udalosť. Ak vás tento nápad zaujal, prinášame vám vynikajúci recept na pečené kokosové kura s koreňovou zeleninou, bylinkami a granátovým jablkom, ktoré vašu návštevu určite dostane!

Budeme potrebovať:

  • 4 kuracie stehná
  • soľ a korenie (podľa chuti)
  • 1 cesnak
  • 2 cibule
  • 4 PL masla
  • 2 PL olivového oleja
  • 3 mrkvy
  • 3 stonky zeleru
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 3 šálky kuracieho vývaru
  • 2 limetky
  • 120 ml kokosové mlieko
  • 20 g koriander
  • 10 g zázvor
  • 2 g čili
  • 100 g jazmínovej ryže
  • 1 badián


Kuracie mäso dochuťte soľou a korením. Dve polievkové lyžice masla a dve polievkové lyžice olivového oleja rozohrejte na panvici na miernom ohni. Pridajte kuracie stehná, prikryte ich a nechajte smažiť 3-4 minúty, alebo kým kurča nie je pekne prepečené. Obráťte, prikryte a opekajte ďalšie 3-4 minúty. Vyberte kura z panvice a odložte ho bokom.

Do panvice pridajte cibuľu, zeler a mrkvu. Zvýšte teplotu na stredne vysokú a za stáleho miešania varte asi 5 minút, kým zelenina mierne skaramelizuje a zmäkne. Pridajte cesnak a varte ešte asi 30 sekúnd. Do hrnca vsypte zvyšné maslo a nechajte ho rozpustiť. Primiešajte múku a poriadne premiešajte, aby nezostali žiadne hrudky. Varte za stáleho miešania, kým múka nezhnedne a nezíska orieškovú arómu. Nalejte vývar a  kokosové mlieko a dobre premiešajte. Kuracie stehná vložíme do omáčky a dusíme na miernom ohni. Pridáme nastrúhaný zázvor a čili. Stehná podávame s čerstvo narezaným koriandrom, granátovým jablkom a jazmínovou ryžou.

Ak vás láka vyskúšať nové recepty, ohúriť návštevu alebo len spraviť radosť vašim najbližším, sledujte od 1. októbra o 14:00 hneď dve časti za sebou novej kuchárskej šou Celý svet na panvici s Gabom Kocákom na TV Paprika, ktorá  opäť stavila na lokálnu produkciu.