Môj dom, moja záhrada, moja terasa

Môj dom, moja záhrada, moja terasa

Všetci chceme mať skvelý rodinný dom, dokonalú záhradu či krásnu terasu. Zároveň by sme so všetkým chceli mať čo najmenej starostí, aby sme mali čas na rodinu, priateľov či záľuby. Ako aj pri všetkom, tak aj tu je dôležitý dobrý výber.

Srdcom každého domu je terasa, ktorá zvyčajne spája dom so záhradou či poskytuje krásny výhľad na okolie, čím domu alebo bytu dodáva svoj šmrnc. Základom výzoru každej terasy je podlaha. Tá určuje, či bude terasa vyzerať elegantne, decentne či atypicky. Každý sníva o inom type podlahy. Či už o drevenej, dlaždicovej alebo inej. Ktorú si vybrať, aby sme s ňou mali čo najmenej starostí a zároveň boli spokojní s jej vzhľadom?

Terasové sny

Väčšina ľudí sníva o drevenej podlahe, ktorá je stále otázkou prestíže. Treba si však uvedomiť, že s ňou prichádza aj veľa starostí. Pri podlahe zo smreku ju treba impregnovať alebo ak ide o exotické drevo, tak olejovať a aj tak bude strácať svoju pôvodnú farbu. Okrem iného môže byť pri domácich drevinách napadnutá aj škodcami. Je potrebné, aby ste boli dôkladní aj pri výbere dreva a jeho ošetrenia, pretože napríklad impregnovaná borovica môže vypúšťať živicu, čiže je možné, že sa bude lepiť, čo pri exotických drevinách problém nie je.

Pre veľa ľudí je dobrou voľbou dlažba, ale treba sa pripraviť na to, že príprava a realizácia tohto typu pokrytia býva zdĺhavá, pretože lepidlo, s ktorým je dlažba nanášaná musí poriadne vytuhnúť, čo určitý čas trvá. Nehovoriac o problémoch, ktoré sa s dlažbou môžu vyskytnúť napríklad v zime, keď príde mráz. Ubehne pár rokov a môže sa stať, že bude v nevyhovujúcom stave.

Aký materiál je ideálny?

Čo tak skúsiť podlahu, ktorá vyzerá ako drevo, avšak jej údržba je oveľa jednoduchšia? Nie, nie je to iba výmysel. Hovoríme o kompozitných terasových doskách, ktoré sú vernou kresbou dreva. Na rozdiel od dreva však nevyžadujú žiadnu údržbu, iba pravidelné umývanie. Sú odolné voči vode, nerozkladajú sa a nevzdúvajú sa. Odolajú aj  rôznym vplyvom počasia, nízkym teplotám či škodcom.

Okrem výhod majú samozrejme aj svoje nevýhody, medzi ktoré patrí teplota v letných obdobiach, ktorá môže byť vyššia ako pri drevenej či dlaždicovej podlahe a to zvlášť v tmavých farbách. Rovnako aj statická elektrina, ktorú môžete cítiť pár týždňov po inštalácii podlahy. Na druhú stranu, ak chcete podporiť ekológiu, sú tou správnou cestou, pretože práve drevené podlahy sú tiež jednou z vecí zodpovedných za odlesňovanie.

Ak vám záleží na dlhej životnosti, zvoľte si kompozitné dosky, pretože mávajú záruku 15-25 rokov. Čo sa týka ceny, je to úplne individuálne. Záleží od toho, nakoľko kvalitné drevo či kompozitné terasové dosky si vyberiete, ale netreba zabúdať, že zaplatenie drevenej podlahy nie je poslednou investíciou, pretože potrebuje pravidelnú údržbu.

Kvalitne a bez starostí

Času v dnešnej dobe nie je nazvyš. Celé dni nás zamestnáva práca, starostlivosť o rodinu, deti či domáce zvieratá. Okrem toho by sme chceli mať v dome či v byte krásne upratané, na dvore pokosenú trávu či dokonale upravenú záhradu. Odteraz si nemusíte pridávať ďalšie starosti ešte aj s údržbou terasy. Predstavujeme vám kompozitné terasové dosky Rockies od TIMMDEK, s ktorými sa o stratený čas báť nemusíte. Majú nenáročnú údržbu, netreba ich lakovať ani olejovať, stačí ich iba pravidelne umývať. Sú vyrobené z recyklovaného plastu a z recyklovaného dreva, ktoré spolu vytvárajú odolný a trvácny materiál s vernou kresbou dreva. Zároveň sú šetrné aj k životnému prostrediu. Odolajú akýmkoľvek poveternostným vplyvom, UV žiareniu, škrabancom, ryhám, preliačinám a poškodeniu. Terasové dosky Rockies od TIMMDEK si môžete vybrať v troch farebných prevedeniach – Aspen, Walnut a Cedar. Podrobnejšie informácie nájdete na www.dlhslovakia.sk/timmdek.