Mikulášske sladkosti

Keď som bol dieťa, znamenal pre mňa Mikuláš predizbu k Vianociam. Zima už okolo Mikuláša bola, kedysi dokonca aj sneh, a tak pre mňa deň, keď som si ráno našiel v topánkach položených na oblok sladkosti, orechy a iné pochúťky, ale aj uhlie a koks, pre mňa znamenal štart countdownu. Myslím, že pre dnešné deti to nebude úplne odlišné, aj keď vplyvom všadeprítomnej reklamy sa pre ne možno vianočný countdown ráta od konca augusta. :-) V každom prípade, pre mňa malo význam rátať dni do Štedrého večera až od Mikuláša. Čím som bol menší, tým boli tie dni dlhšie a čakanie mučivejšie.

V mojej pomerne nepočetnej rodine s dvoma rodičmi, dvoma sadami starých rodičov, strýkom a tetou, sme si boli vždy veľmi blízko, ale okolo Mikuláša a pred Vianocami sme si boli ešte bližšie. No a k rodinným stretnutiam nevyhnutne patrilo aj niečo na zahryznutie. Tu sú tri recepty, ktoré mám už od detstva dobre overené, lebo ich používala moja babička, neskôr moja mama a teraz nevyužité driemu vo fascikloch. Keďže žijem sám, sú mi nanič. Tak tu ich teda máte, sú vaše! Berte to ako mikulášsku nádielku odo mňa.


Rumové gule

Suroviny:

100 g hrozienok

1 dl tuzemáku

150 g pomletých lieskovcov

100 g práškového cukru

150 g postrúhanej horkej čokolády

Hrozienka namočíme do tuzemáku, prikryjeme a necháme cez noc stáť. Na druhý deň k nim pridáme 100 g pomletých lieskovcov (môžu byť aj vlašské orechy, ale tie rady zhorknú), cukor, 100 g strúhanej čokolády a všetko spolu zľahka premiešame. Z masy formujeme guľky, ktoré obaľujeme v zmesi 50 g zomletých lieskovcov a 50 g strúhanej čokolády a vložíme do papierových košíčkov.


Kokosové gule

Suroviny:

1 balíček detských piškót

50 g masla

30 g práškového cukru

1 balíček vanilínového cukru

50 g kokosovej múčky

1/2 dl tuzemáku

Detské piškóty pomelieme. Maslo, práškový a vanilínový cukor dobre vymiešame. Pridáme kokosovú múčku a za stáleho miešania pridávame mleté piškóty a rum. Všetko spolu dobre zamiešame a formujeme malé guľky, ktoré obaľujeme v kokosovej múčke a vkladáme do papierových misiek.


Makovník a orechovník

Suroviny:

800 g polohrubej múky

40 g droždia

4 žĺtky

4 lyžice oleja

2 lyžice cukru

štipka soli

5-6 dl mlieka

Plnka:

200 g mletých orechov alebo maku

2 dl mlieka

50 g masla alebo stuženého pokrmového tuku

50 g hrozienok

2 lyžice cukru

kôra z pol citróna

1 vanilkový cukor

Na potretie:

2 vajcia

Z vlažného mlieka, trochy múky, cukru a droždia pripravíme kvások. Na dosku dáme múku, pridáme olej, žĺtky, soľ, kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme vykysnúť.

Medzitým si pripravíme plnku: Dáme zovrieť mlieko s maslom, pridáme pomleté orechy alebo mak a odstavíme. Pridáme postrúhanú citrónovú kôru, hrozienka (napučané vo vode), všetko spolu premiešame a dáme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme asi na hrúbku prsta. Každý diel natrieme plnkou a stočíme do závinu. Plech vymastíme a pomúčime, položíme naň záviny, vrch potrieme rozhabarkovanými vajciami a necháme ešte asi 20 minút kysnúť. Upečieme do zlatista.

Peter Pišťanek