Maja Lunde a jej séria Klimatické kvarteto. Je tu novinka Sen o strome

Maja Lunde a jej Klimatické kvarteto.
Všetko sa to začalo knihou História včiel, v ktorej samozrejme hrajú hlavnú úlohu nenahraditeľné opeľovače včely. Druhá kniha Modrá sa venuje vode, tretí diel Kôň Przewalského vás zavedie do Mongolska a teraz vyšiel záver Envirokvarteta Sen o strome.

Zavedie nás na drsné Špicbergy do mesta Longyearbyen v roku 2110.
Žije tam chlapec Tommy spolu so svojimi dvoma bratmi, pre ktorých by urobil čokoľvek, a so starou mamou, ktorá je správkyňou úložiska semien rastlín zo všetkých kútov sveta. Prežiť kúsok južne od severného pólu je náročné, ale hŕstka ľudí si tam našla svoj spôsob existencie:  pred mnohými rokmi prerušili kontakt s inými krajinami a žijú v súlade s prírodou.

V tom istom čase na druhom konci sveta žije Tao zo spomienok na svojho syna Wei-Wena, ktorého stratila pred dvanástimi rokmi. Dni jej plynú rovnako, otupne a smutno. Tao hladuje, tak ako ostatní ľudia žijúci v biednom a spustošenom prostredí, z ktorého dávno zmizla väčšina rastlinstva. Všetko sa však zmení v deň, keď ju požiadajú, aby viedla expedíciu na sever. Cieľom výpravy sú Špicbergy a úložisko semien.

Envirokvarteto od Maji Lunde sú pútavé dystopické príbehy, pretože často nás zavedú do budúcnosti a odohrávajú sa v rôznych obdobiach, aby lepšie poukázala na dôsledky ľudskej činnosti a krehký vzťah medzi ľuďmi a prírodou.

To, že spoločenským a politickým konaním vytvárame na našej planéte čoraz nepriaznivejšie podmienky pre život je fakt, ktorý sa nepočúva ľahko. Maja Lunde píše vo svojich knihách o tom, ako môže život na Zemi vyzerať o niekoľko desiatok rokov, ak nepribrzdíme a nezačneme sa k prírode správať s úctou.

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Maja Lunde

Je jednou z najdôležitejších medzinárodne známych nórskych autoriek. Vyštudovala univerzitu v Osle a neskôr pracovala ako mediálna expertka a scenáristka. Do povedomia nórskych čitateľov vstúpila ako spisovateľka pre deti a mládež. Medzinárodne ju však preslávil až román Príbeh včiel (Bienes historie, 2016), prvý diel voľného klimatického kvarteta – kniha sa krátko po vydaní stala bestsellerom a autorka za ňu dostala prestížnu Cenu kníhkupcov. V roku 2017 vydala román Modrá (Blå), v ktorom sa zamýšľa nad úbytkom vodných zdrojov. Neskôr vyšiel tretí diel Kôň Przewalského (Przewalskis hest, 2019) o vymieraní zvieracích druhov.
Kniha Sen o strome (Drømmen om et tre, 2022) je záverečným dielom cyklu.