Lucia Horáková – Silencio

Lucia Horáková – Silencio

Tatranská galéria v Poprade

Organizátor:         Tatranská galéria v Poprade
Spoluorganizátor:    Mesto Vysoké Tatry, Prešovský samosprávny kraj
Kurátorka:         Dr. Anna Ondrušeková   
Miesto konania:        Vila Flóra, Starý Smokovec, Vysoké Tatry
Vernisáž výstavy:    7. decembra 2023 o 16.00
Trvanie výstavy:    7. december 2023 – 29. február 2024
    
Tatranská galéria v Poprade dáva priestor mladej generácii ženských autoriek v oblasti výtvarného umenia. V podtatranskom regióne žiaľ nežije a netvorí veľa výtvarných umelcov, a tak vždy s radosťou predstavujeme každého profesionálneho umelca, ktorý obdivuje tatranskú prírodu a zároveň ju aj výtvarne a svojsky stvárňuje.
Takou je aj Mgr. art. Lucia Horáková. Vyrastala pod Tatrami a tu zostala žiť a tvoriť. Študovala na Škole umeleckého priemyslu v Kežmarku a maľbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici u profesora Stanislava Balka. V súčasnosti pre Tatranskú galériu vedie aj kurz kresby pre verejnosť.

Pri tvorbe ju inšpiruje žánrová pestrosť umenia – sochárstvo, hudba, tanec. Zaujímavým spôsobom vkomponuváva do prírodného prostredia ľudí v súlade so zvieratami. „Motiváciou je pre mňa veľa umení, napríklad sochárstvo, tanec, hudba... V mojich kolekciách sú ľudia v súlade so zvieratami a s prírodou. Vnímam človeka ako súčasť prírody, nie ako niekoho, kto stojí mimo celku, alebo nad celok“, vraví autorka o svojej tvorbe.

Maľby Lucie Horákovej pôsobia na prvý pohľad monochromaticky, pokojne a zrazu objavíte zaujímavý detail, ktorý vás núti zahľadieť sa hlbšie do obrazu, kde býva často skrytý príbeh, či posolstvo. Celá tvorba pôsobí upokojujúco a núti nás zastaviť sa a v tichosti – SILENCIO – jednoducho vnímať a prežívať dej obrazu.

Výstava je ďalšou zo sérií o horskej tematike predstavenej vo výstavnej sieni Vila Flóra v Starom Smokovci, tentoraz ide o autorku, ktorá má hory doživotne zakomponované aj vo svojom priezvisku.

Anna Ondrušeková, kurátorka výstavy