Lúčanská voda lieči sterilitu

Lúčanská voda lieči sterilitu

Počet Slovákov, ktorí majú problém s plodnosťou v posledných rokoch stúpa. V súčasnosti ťažkosti s počatím má 10 – 20 percent párov, pričom väčšinou je príčinou neplodnosti ženská sterilita. Jedným z účinných a zároveň najlacnejších riešení týchto problémov je pobyt v kúpeľoch.

Odkladanie materstva do vyššieho veku, stres na pracovisku a opotrebovanie tela spôsobujú stále väčšiemu počtu populácie problémy s plodnosťou. Len v Európe je takýchto ľudí približne 12 miliónov, na Slovensku s nimi zápasí okolo 50 tisíc párov. „Za normálnu považujeme dobu čakania na tehotnosť 12 cyklov. Vo veku nad 35 rokov plodnosť pomaly klesá. Ak sa žene nepodarí spontánne otehotnieť do roka, mala by vyhľadať odborníka,“ odporúča gynekológ a pôrodník MUDr. Augustín Lysý. V drvivej väčšine prípadov je liečba úspešná ale aj tak určité % párov zostáva sterilných.

V liečbe gynekologických ochorení sú kúpele v Chočských vrchoch stále jednotka na Slovensku. Základom úspechu je jediná liečivá minerálna voda na Liptove, ktorú sa odporúča prijímať nielen zvnútra, ale i zvonka. „Ideálne je liečiť celé páry a nielen ženu. Na základe štúdií sa totiž dá predpokladať, že balneoterapia s využitím lúčanskej vody dokáže pomôcť aj mužom pri kvalite, počte a pohyblivosti spermií. Páry by sa mali začať liečiť spoločne, no bolo by načase, keby na to vytvorili podmienky aj naši zákonodarcovia,“ konštatuje Anastázia Mičková, riaditeľka Kúpeľov Lúčky.

  

Azda najvyhľadávanejšie zariadenie na „ženské“ problémy okrem liečivej vody disponuje dvoma gynekologickými ambulanciami, ktoré sú k dispozícii aj širokej verejnosti. Pacientkám zároveň poskytuje aj špeciálny telocvik na liečbu sterility – zostavu podľa Mojžišovej, ktorú precvičujú skúsení fyzioterapeuti na Slovensku. Jej pravidelným cvičením a úpravou životosprávy sa ženy v mnohých prípadoch dokážu dopracovať k otehotneniu.

Kúpeľná liečba je podľa mnohých gynekológov správnou voľbou aj v rámci psychorelaxácie, pretože nesplnená túžba otehotnieť je pre partnerský pár často neuveriteľným stresom. Recept na každodenné problémy je niekedy úplne jednoduchý - dopriať si oddych. „Jedným z možných mechanizmov terapeutického účinku prírodnej minerálnej vody v Kúpeľoch Lúčky je zníženie oxidačného stresu a zvýšenie antioxydačnej ochrany organizmu. Táto voda stimuluje koncentráciu antioxidantov - koenzýmu Q10 a alfa tokoferolu,“ vysvetľuje MUDr. Augustín Lysý.

Pobyt v kúpeľoch pod dohľadom odborníkov je vhodným doplnkom medikamentóznej liečby, pričom tieto spôsoby liečby sa nemôžu vzájomne nahradzovať, alebo si konkurovať. Výsledky hovoria jasnou rečou - lúčanská voda sa postarala už o nejeden „zázrak“ a v kombinácii s kúrou v Chočských horách je balzamom nielen na telo, ale aj dušu.