Liek na depresiu tak trochu inak

Liek na depresiu tak trochu inak

 

Depresia je jedno z „moderných“ ochorení v súčasnosti. Je veľmi ťažké definovať jej odôvodnenie alebo podnet pre vznik, no najčastejšie sa príčiny hľadajú v psychike. Podľa významného priekopníckeho terapeuta alternatívnej medicíny Jiřího Janču majú depresie pôvod v hormonálnej nerovnováhe a v dysfunkcii pohlavných orgánov tak u mužov, ako aj žien.
 
Pocity skľúčenosti, podráždenosť a náladovosť, ktoré sa s depresiami spájajú, majú svoju podstatu hlbšie, než sa na prvý pohľad zdá. Hormóny sú pravá príčina našich úzkostlivých stavov, čiže depresia je len vonkajší prejav skrytých problémov s nerovnovážnym stavom žliaz s vnútorným vylučovaním. S pretrvávajúcim stavom depresií je možné, že ide o dysfunkciu pohlavných orgánov – u žien napríklad cysty na vaječníkoch alebo problémy s pravidelnou menštruáciou, u mužov môže ísť napríklad o prostatu, hemeroidy alebo problémy s erekciou.
Ženy i muži, trpiaci depresiou, by preto nemali siahať po antidepresívach alebo po rôznych utlmujúcich liekoch, pretože tam, ako sme už uviedli, príčina nie je. Najlepšiu možnosťou je návšteva lekára za účelom vyšetrenia hladiny hormónov v tele, prípadne gynekologické alebo urologické vyšetrenie.
 
Ak sú vaše depresie iba občasné, skúste namiesto liekov siahnuť po bylinkových čajoch, ktoré vám pomôžu skôr ako chemicky vyrábané liečivá. Výborný je čaj z pamajoránu, vŕby úzkolistej alebo medovky. Lipový čaj po každom jedle vás zas ochráni pred neželaným návalom depresívnych stavov. V žiadnom prípade nepite čaj z levandule alebo lipkavca – majú totiž presne opačný účinok.
 
Klasická medicína lieči problém vždy tam, kde sú jej prejavy. Na rozdiel od nej nás alternatívna metóda učí, že je veľký rozdiel medzi príčinou a dôsledkom. Ak sa lieči vždy len dôsledok a nikdy nie skutočná príčina, ktorá môže byť aj inde, než sú jej prejavy, môže to človeku viac ublížiť, ako pomôcť. Možno aj z tohto dôvodu ešte nebol vynájdený skutočne účinný a univerzálny liek na depresiu. Všetko môže byť aj úplne inak – a depresia je toho ukážkovým príkladom.
 
Veronika Kalinová