Kŕmime užitočné vtáctvo

Okrem pomoci vtákom v období núdze o potravu má prikrmovanie výchovný a poznávací význam pre mládež. Pri kŕmidlách sa zlieta mnoho druhov vtákov a môžeme ich dosť zblízka pozorovať a porovnávať.
Vtáky prikrmujeme od neskorej jesene, cez zimu a najmä v predjarnom období, keď si už vyčerpali zásoby podkožného tuku a keď sú dlhotrvajúce dažde, námrazy či obnovenie snehovej pokrývky. Prikŕmenie v tomto období môže zachrániť veľa vtáčích životov. Výhodou je, že sa môžu pred nepriazňou počasia skryť v búdkach pri kŕmidlách. Na prikrmovanie zhotovujeme kŕmidlá a zásypy. Musia byť však vtákom vždy prístupné a chránené pred nepriaznivým počasím. Tomuto nevyhovuje jednoduchá striežka na štyroch stĺpikoch s otvoreným násypným stolíkom, kde nie je krmivo chránené pred dažďom a snehom. Na kŕmenie vtákov v lese je vhodné násypné automatické kŕmidlo.

Okenné kŕmidlo so strieškou vešiame na okenný rám, alebo dáme na kol do záhradky. Aby sme mohli vtáky lepšie pozorovať, zadná stena je zo skla. Pre sýkorky, brhlíky a ďatle je vhodné závesné kŕmidlo s vyrezávanými otvormi a naplnené tukovou zmesou. Vešiame ho na konáre stromov. Pre vtáky zdržiavajúce sa viac na zemi, je vhodný zásyp podobný zásypu pre bažantov. No stávajú sa zdrojom potravy potkanov zhoršujú životné prostredie.

Každý vtáčí druh má svoj jedálny lístok. Výlučne hmyzožravé vtáky na zimu odlietajú, iné sa prispôsobujú zime a živia  sa semenami. Dávame im semená slnečnice, maku, repky, konope, odpadové obilie a semená burín. Na tukovú zmes použijeme hovädzí či baraní loj, rozpustíme na miernom ohni a pridáme semená v pomere 1 :1. Stuhnutou zmesou naplníme najmä závesné kŕmidlá, alebo zo zmesi zhotovíme kocky a dáme ich do polyetylénových sieťok od ovocia a rozvešiame na dolné konáre stromov. Na kŕmenie je nevhodný čerstvý chlieb, pečivo, varené zemiaky, pretože rýchlo kvasia, alebo mrznú. Ak chceme použiť strúhanku, musíme ju najprv opražiť a dôkladne vysušiť. Nevhodné je osolené a okorenené mäso. Veľmi nevhodné je sypať zvyšky jedál na chodníky či trávniky v parkoch.

 

Foto: www.freedigitalphotos.net