JIKA radí, ako na upratovanie kúpeľne

JIKA radí, ako na upratovanie kúpeľne

Kúpeľňa si žiada našu pravidelnú starostlivosť a údržbu, aby bola nielen príjemným prostredím pre oko, ale aj aby splnila najvyššie hygienické nároky. Jej upratovanie má však svoje špecifiká. Kvôli vyššej vlhkosti môže byť kúpeľňa náchylná na vznik plesní a stretávame sa tu s vodným kameňom alebo väčšou koncentráciou baktérií. Ako si teda s upratovaním poradiť tak, aby bolo efektívne, a aby sme zároveň nepoškodili kúpeľňové vybavenie?

Rovnako ako v ostatných miestnostiach platí aj pri upratovaní jednoduchý princíp „od hora nadol“. To znamená, že by ste mali začať s upratovaním od najvrchnejších poličiek, cez sanitu, až po podlahy. Zamedzíte tak tomu, že si upratovaním horných plôch nezašpiníte už vyčistené spodné priestory. Zároveň by ste sa pri upratovaní kúpeľne mali vyvarovať používaniu agresívnych čistiacich prostriedkov, ktoré by mohli poškodiť vybavenie.

Ako na kúpeľňový nábytok?

Kúpeľňový nábytok bol navrhnutý tak, aby dokázal odolať väčšej vzdušnej vlhkosti. To ale neznamená, že by bol vodoodolný. Teda by ste na ňom nikdy nemali nechávať dlho ležať vodu a pokiaľ ho namočíte, mali by ste ho ideálne ihneď utrieť do sucha. To platí aj počas upratovania. „Na nábytok by ste vždy mali používať jemnú handričku a ideálne čistú vodu alebo jemný čistiaci prostriedok. Vlhkou handričkou nábytok očistite a následne ho nezabudnite utrieť do sucha tak, aby na ňom nezostala voda,“ vysvetľuje Iva Šedivá, vedúca komunikácie spoločnosti Laufen SK a CZ, pod ktorú spadá aj česká značka JIKA.

Zrkadlá bez hrdzavých okrajov

Rovnako ako pri nábytku, treba aj zrkadlá vždy utrieť dosucha, a to predovšetkým ich hrany. Možno vás to prekvapí, ale práve čistiaci prípravok alebo voda, ktorá stečie na hrany zrkadla a vy ju neotriete, spôsobí koróziu. Na zrkadle tak zostávajú nevzhľadné tmavé fľaky, ktoré sa môžu rozrastať a znižovať funkciu zrkadla.

Batérie a vodný kameň

Aby vám batérie vydržali dlho pekné, a predovšetkým aby dlho slúžili, je potrebná pravidelná starostlivosť. Vďaka tomu totiž predídete situácii, kedy sa na batérii vytvorí veľký nános vodného kameňa. „Ideálne je venovať batériám starostlivosť aspoň raz týždenne. Ale pozor, dôležitá je správna starostlivosť. Na batérie by ste nikdy nemali používať abrazívne čistiace prostriedky a nikdy by ste nemali prípravok nanášať priamo na batériu, a to ani v prípade veľmi jemných prostriedkov. Najlepšie je postupovať tak, že prípravok nastriekate na handričku, batériu ľahko očistíte a následne usušíte,“ upozorňuje Iva Šedivá. Pokiaľ by ste totiž prípravok nastriekali priamo na batériu, môže preniknúť pod páku, kde je umiestnená kartuša, tu môže skryštalizovať a spôsobiť tuhý chod nastavenia prietoku a teploty vody. Životnosť batérií potom môžete podporiť aj tým, že ich po každom použití utrite do sucha.

 Sanitárna keramika – čisté umývadlá aj toalety

Rovnako ako v prípade ďalšieho kúpeľňového vybavenia, ani v prípade keramiky by ste nemali pri upratovaní siahnuť po abrazívnych čistiacich prostriedkoch. Pri ich dlhodobom používaní by totiž mohlo dôjsť k strate lesku sanitárnej keramiky a v prípade, že máte výrobky so špeciálnou povrchovou úpravou, ktorá napríklad odpudzuje vodu a tým zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa a nečistôt, by ste mohli túto povrchovú úpravu narušiť.

V prípade toaliet by ste mali vynechať akékoľvek prípravky, ktoré obsahujú chlór, pretože narúšajú povrch misy a následne tu dochádza k nežiaducemu usadzovaniu močoviny. Misu by ste ale nemali nechávať vystavenú ani dlhodobému pôsobeniu jemnejších WC gélov, aby nedošlo k porušeniu povrchu. Pôsobiť by mali maximálne po dobu 10 minút. Dôležité je aj počas tejto doby toaletu nezatvárať. Výpary z týchto prostriedkov totiž môžu pri dlhodobom pôsobení zapríčiniť koróziu upevňovacích skrutiek.

Pre všetkých z nás je navyše dôležité určite aj estetické hľadisko. Preto agresívne prípravky nepoužívajte ani na sedadlo – mohlo by totiž ich vplyvom zmeniť farbu a v horšom prípade tiež skrátite jeho životnosť.