Jesenné dekorácie? Inšpiráciu hľadajte v prírode

Jesenné dekorácie? Inšpiráciu hľadajte v prírode

Dnešné deti rozhodne netrávia toľko času v prírode, ako tomu bolo u generácie ich rodičov. Zatiaľ čo tí behali vonku, šplhali po stromoch alebo rozbíjali susedom okná futbalovou loptou, dnešná generácia detí sa zdržiava skôr doma. Preto by stálo za to pripomenúť im, že príroda môže byť zaujímavejšia, než surfovanie po internete. A jeseň k pobytu vonku vyložene vyzýva.
 
Rovnako ako sa mení svet okolo nás, vyvíja sa aj detská duša. Preto je veľmi dôležité ponúkať deťom možnosti, ktoré ich budú rozvíjať. Množstvo takých podnetov nájdete v prírode, ktorá je dostupná všetkým.

Vytvorte si kútik plný života

Existujú rastliny, ktoré je možné sadiť aj v jeseni. Urobte si s deťmi pekné poobedie, nakúpte v záhradníctve kvetináče, náradie a dajte sa do tvorenia. Na výber svojim deťom dajte z cibuliek narcisov, tulipánov alebo hyacintov, ktoré môžu zasadiť priamo do zeme alebo do kvetináča. Na balkón je možné zasadiť pestrofarebný vres, z ktorého priamo kričí jesenná atmosféra a vyzerá krásne. Chryzantémy, astry alebo strieborný drôtik vám budú kvitnúť až do zimy. V lese tiež určite narazíte na mach, ktorý sa bude krásne vynímať napríklad v dekoratívnom kvetináči.

Príroda a tvorenie idú ruka v ruke

Obdobie dekoračných vencov prichádza každý rok s prvým ochladením. A to je ideálna príležitosť vyraziť s deťmi do lesa a pozbierať ihličnaté vetvičky, farebné popadané lístie alebo šišky. Určite narazíte aj na šípkový krík s plodmi. Jesenným vencom ale vyrábanie nekončí, Vianoce sú totiž už za rohom, popusťte uzdu fantázii a vrhnite sa na tvorbu vianočných prírodných dekorácií.

Venujte si navzájom chvíľku v lese

Vedeli ste, že len 30 minút týždenne strávených v prírode dokáže znížiť tlak a depresiu? Podľa výskumu Yoshifumi Miyazakiho sú najviac ozdravné prechádzky v lese, ktoré zvyšujú hladinu tzv. anti-rakovinových proteínov. Naviac je dokázané, že sústredené nádychy a výdychy harmonizujú telo aj myseľ. Ide o fenomén tzv. lesnej terapie, kedy má človek pri pobyte v lese vnímať jeho atmosféru všetkými zmyslami. Nasať vôňu, dotknúť sa kmeňa stromu, počúvať ticho a vnímať šumenie. To sú okamihy, ktoré pôsobia blahodarne na psychiku dospelých, ale aj detí.

Nezúfajte, ak máte doma domaseda

Ak máte doma potomka, ktorý prírode práve veľmi nedá, zamyslite sa, ako by ste ho mohli motivovať. Vymyslite súťaže, ktoré môžete na prechádzke realizovať. Stavte na starú dobrú schovávačku, súťažte o to, kto nájde najzaujímavejšiu šišku alebo list. Ak máte doma šikovného školáka, skúšajte sa vzájomne z názvov stromov a rastlín. Odmenou potom môže byť napríklad balíček cukríkov Haribo Wummis, ktorý si spoločne rozdelíte pri desiate. Vďaka nim budete mať všetci hneď viac energie a spoločnú aktivitu si užijete ešte o niečo lepšie.

Tvorte atmosféru pomocou vône

Keď sa vám podarí vyraziť do lesa a odniesť si z neho poklady, z ktorých môžete spoločne vytvoriť aj doma kúsok prírody, či už v kvetináči alebo v podobe venca, tešte sa na to, že pri každom príchode domov vás omámi krásna vôňa, ktorá vám pripomenie príjemne strávené spoločné chvíle. Jeseň a najmä vianočný čas sú obdobia, kedy vône vyslovene vyhľadávame. Lepšie než pálenie vonných sviečok, ktoré môžu byť toxické (najmä tie s obsahom parafínu, benzénu alebo formaldehydu), je využitie vôní, ktoré ponúka čistá príroda. To určite ocenia aj vaše deti. Vôňa totiž dokáže byť omamná a krásne navodí atmosféru.