George R.R. Martin: Búrka mečov – 3. diel ságy Pieseň ľadu a ohňa

George R.R. Martin: Búrka mečov – 3. diel ságy Pieseň ľadu a ohňa

PIESEŇ ĽADU A OHŇA je celosvetový fenomén, na ktorý čitatelia fantasy nedajú dopustiť. Úspech knihy znásobilo aj filmové spracovanie, ktoré vôbec patrí k najúspešnejším televíznym seriálom v histórii. Martinova inšpirácia akoby sa znásobovala každým ďalším dielom, po 5000 stranách svojich čitateľov neunavil, ale vyburcoval k ďalšiemu očakávaniu.

Na mieste je otázka, čo robí Martina takým výnimočným? Bezpochyby postavy. Každá kapitola je komplexne venovaná jednej z nich, čím vnáša do deja viac života. Postavy nie sú čierno-biele, vyvíjajú a menia sa, a hoci sú začlenené do deja fantasy, pôsobia absolútne reálne.

Búrka mečov je geniálne premyslený a rozsiahly príbeh o neuveriteľnom svete plnom drsnej krásy a mocných kúziel, ktorý kvári zrada, krutosť ho trhá na kusy a pohlcuje ho ctibažnosť a nenásytnosť. Vykresľuje krajinu ničenú vojnou, v ktorej sa šľachtici aj poddaní, hrdinovia aj zloduchovia, slobodní aj podrobení snažia prežiť a naplniť svoj osud. Blíži sa ale zima a prichádzajú mŕtvi, ktorých oživené telá sú nezastaviteľné. A zatiaľ čo budúcnosť krajiny visí na vlásku, nikto nepoľaví v honbe za víťazstvom, až kým sa v Siedmich kráľovstvách nestrhne skutočná búrka mečov…

Súťažná otázka:

Ako sa volá ďalši diel po Búrke Mečov od Georga R. R. Martina?
1: Hostina pre drakov
2: Hostina pre vrany
3: Tanec s drakmi
 
Správna odpoveď: 2: Hostina pre vrany
Knihu vyhráva Jaroslav Brath z Pohraníc. Srdečne blahoželáme.