EURO 2012 Poľsko - Ukrajina

EURO 2012 Poľsko - Ukrajina

Náš komentár po druhom kole zápasov v skupinách...

D Skupina

Ukrajina : Francuzsko  0 : 2

Svedsko : Anglicko 2 : 3

Prvý zápas sa začal takmer s hodinovým meškaním pre prietrž mračien. Od začiatku v nom dominovali favorizovaní Francúzi. Na ich futbalové umenie ukrajinská obetavosť tentokrát nestačila. Francúzi sa rehabilitovali sa neslaný, nemastný výkon zo zápasu s Angličanmi. Zaslúžene zvíťazili.

V druhom zápase sa diali veci. V prvom polčase jasne lepší Angličania sa nestačili v druhom polčase čudovať. Stoper Mellberg dvoma golmi otočil zápas, vlial nádej do žíl švedských hráčov. Prekvapenie nedopustil striedajúci Walcott. Najprv sám dal prvý gól a na druhý-excelentný prihral Welbekovi. Geniálny ťah anglického trenera. Druhý polčas zápasu môžeme smelo nazvať najdramatickejší na śampionáte. Švedi - rovnko ako den predtým – Holandania, ako celok sklamali. Opäť sme sa raz presvedčili, že futbal je kolektívna hra. Systém Švedov - všetko na Ibrahimovič a- mužstvu skôr poškodil, ako pomohol. Švedi ako druhí – po Íroch - stratili možnosť postupu zo skupiny už pred tretím zápasom.

Anglicko aj Francúzko majú po 4 body. Postup by im nemal ujsť. Zápas Ukrajiny s Anglickom, rovnako ako Cechov s Poliakmi  a Portugalska s Holandanmi budú určite pre futbalových fajnšmekrov. Všade sa bude hrať o postup. Máme sa na čo tešiť.

Skupina C

Taliansko-Chorvátsko 1:1

Španielsko-Írsko 4:0

V prvom zápase mali Taliani jednoznačne navrh. Kontrolovali priebeh zápasu. Tvorca hry Pirlo zatienil hviezdu Tottenhamu vo farbách Chorvátska-Modriča. Nádherný gól ktorý dal z priameho kopu na konci prvého polčasu bol čerešničkou na torte jeho výkonu. Druhý polčas sa začal rovnako ako prvý. Taliani dominovali až do chvíle ked sa Mandžukič dokázal presadiť individuálne a s pomocou tyče prestrelil Bufona. Chorvati výsledok udržali a sú v hre o postup.

V druhom zápase bol priebeh jednoznačný. Výsledok hovorí za všetko.Obetavosť Irov nestačila na vyspelý Španielský team.

Favoriti na postup z tejto skupiny sú jasní. Španielsko si nemôže dovoliť s Chorvátmi zaváhať. Iniesta a spol. z Barcelony, či Realu sú nad sily Chorvátov.. Majú právom-najvyššie ambície-postúpia.Taliani vyhrajú nad Írmi a postúpia zo skupiny ako druhí.

B skupina

Dánsko-Portugalsko 2:3

Holandsko-Nemecko 1:2

V prvom zápase bolo Portugalsko jasne lepším teamom. Zdalo s,a že si bez problémov udrží dvojgolový náskok. Na konci polčasu sa však podarilo Dánom po peknej akci dať kontaktný gól. Po polčase sa obraz hry nezmenil. Naopak - Dáni prišli už o druhého zraneného hráča-útočníka Rommedahla.. (v prvom polčase sa zranil obranca Zimling)-napriek tomu sa im podarilo zdramatizovať záver. Bendtner dal 10 minút pred koncom vyrovnávajúci gól. Ako musí priať aj vo futbale šťastíčko predviedol portugalský žolík Varela. Nastúpil v 85 . minute. O dve minuty si pri prvom dotyku s loptou skoro odkopol uši - zle ju trafil - lopta sa k nemu však zázračným falšom vrátila. Opakovaná strela - druhou nohou - už skonila v Dánskej sieti. Portugalsko zvíťazilo zaslúžene.

V druhom zápase jasne dominovali Nemci. Hrali kompaktne, hra mala hlavu i pätu,systém.. To isté ale v opačnom slova zmysle predviedli Holandania.. Hrali mátožne, bez ladu a skladu, každý na svoje tričko. Starší resp.hviezdy si nahrávali medzi sebou. Ako kolektív zlyhali na celej čiare. Aj ked Vanpersie dal gól na 1:2 - Nemci naďalej dominovali. Supermario Gomez sa 2 gólmi postaral o víťazstvo.

Nemci sa víťazstvom zaradili k takmer istým postupujúcim. Dáni na nich nebudú stačiť. Nemci nebudú ani hrať na remizu, ktorá by im stačila na postup. Nemajú na to mentalitu. Predvedenou hrou sú druhí  (po Rusoch) kandidát na majstra Europy. O druhom postupujúcom sa podľa nás rozhodne v zápase Portugalsko - Holandsko. Jasným kandidátom na druhé postupové miesto je team Portugalska. Výhrou nad Dánskom si urobili apetít. A Ronaldo už raz musí zabrať .Holandania si postup za laxnú predvedenú hru nezaslúžia.

A-Skupina

Česko-Grecko—2:1

Polsko _Rusko—1:1

 Úvod prvého zápasu bol pre Čechov ako z ríše snov. V 6.minúte viedli po goloch Jiráčka a Pilařa 2 :0. Poznačilo to celý priebeh prvého polčasu... Zaskočení Gréci sa nedostali po celý prvý polčas do zápasu. Česi dominovali po všetkých stránkách... Brankár Čech je známy, že sa mu z času na čas podarí pekná minela.. Potvrdil to v druhom polčase ked slabú loptu smerujucu priamo do jeho náručia, vyrazil priamo pred nohy Gekasa. Ten pohodlne do prázdnej brány skoroval - 2:1.. Napriek golu Češi kontrolovali naďalej vývoj zápasu a zaslúžene vyhrali...

V druhom zápase sa potvrdila dominancia ruských fuutbalistov.. Boli technickejší ako domáci, zápas kontrolovali, trpezlivo čakali na svoju šancu...Tá prišla v 37 minute. Objav šampionátu mladý iba 21 ročný Dzagojev dostal Rusov do vedenia...V druhom polčase nadšene bojujúci domáci vyrovnali po nádhernej strele Blaszczykovského. Ich obetavoosť a podpora domáceho publika ich doviedla k cennej remíze s favoritom a dodala im potrebné sebavedomie pred rozhodujúcim zápasom skupiny o druhé postupové miesto...

Z nášho pohľadu je takmer istý postupujúci – Rusko.. Sotva prehrá s priemernými Grekmi.. V tomto prípade motyka nevystrelí... V druhom zápase to bude zápas roka pre oba teamy... Čechom stačí bod, Poliaci musia na postup zvíťaziť... Klučový bude pre vývoj zápasu, či za Čechov bude môcť nastúpiť zranený Rosický. Je tvorcom českej hry, hrá svoj životný turnaj, vlieva potrebné sebavedomie do mužstva... Ak bude hrať,majú šancu Češi na remízu... Ak nie, myslíme si že Poliaci s podporou domáceho publika tesne zvíťazia a postúpia. Lewandovsky s Blazsczykovským a Piscekom-trojica z majstrovského Dortmundu to zariadi...

 

Juraj Drahoš