Esenciálne oleje v kuchyni a kúpeľni. Pomôžu s baktériami, plesňami i mastnotou

Esenciálne oleje v kuchyni a kúpeľni. Pomôžu s baktériami, plesňami i mastnotou

Pokiaľ sa snažíte eliminovať používanie „chémie“ aj pri upratovaní v domácnosti, potom sa stanú vašimi vernými pomocníkmi pri odstraňovaní rôznych nečistôt v kuchyni či kúpeľni esenciálne oleje. Disponujú dezinfekčnými účinkami, dokážu odstrániť baktérie, huby, plesne i pripáleniny a navyše božsky voňajú. Ako ich používať?

Sprej proti plesniam

Vlhké prostredie je ideálne pre vznik plesní. Ak ich v kúpeľni nechcete, zmiešajte ½ šálky octu, ½ šálky vody, 10 kvapiek citrónového esenciálneho oleja a 5 kvapiek oleja z mäty. Sprej nalejte do fľašky s rozprašovačom a pravidelne naneste na vaňu či obkladačky.

Čistiaci prostriedok na sanitu

Tento čistiaci prostriedok môžete použiť na dôkladné vyčistenie vane, umývadla, toalety, ale aj obkladačiek v kúpeľni. Pripravíte ho zmiešaním ¾ šálky sódy bikarbóny, ¼ šálky kastílskeho mydla, 1 polievkovej lyžice vody a 10 kvapiek levanduľovej silice. Čistiaci prostriedok dajte na navlhčenú hubku, naneste na znečistený povrch, po 10-tich minútach očistite a dôkladne opláchnite vodou.

Čistič podlahy

Antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami disponuje citrónový esenciálny olej. Ak potrebujete vydezinfikovať podlahu, jednoducho niekoľko kvapiek citrónovej silice pridajte do vedra s vodou.

Odstraňovač mastnoty

Ak sa vám nedarí odstrániť mastnotu zo sporáka alebo z hrncov, zmiešajte ¼ šálky kastílskeho mydla s 12 kvapkami pomarančového esenciálneho oleja.

Domáca aviváž

Výbornú aviváž so skvelými antibakteriálnymi vlastnosťami získate skombinovaním octu a niekoľkých kvapiek levanduľového esenciálneho oleja.

Domáci odpudzovač mravcov

Neviete sa zbaviť dotieravých mravcov? V tom prípade zmiešajte šálku vody s 15 kvapkami mätového esenciálneho oleja a zmes nastriekajte tam, kde sú mravce.

Dezinfekcia dosiek po použití mäsa

Surové mäso môže byť napríklad zdrojom salmonelózy, preto by sme mali nože i dosky po krájaní mäsa dôkladne  vydezinfikovať. Na dezinfekciu je stvorený tymianový esenciálny olej.

Mirka