Dom s garážou vs. dom bez garáže. Ktorý je ten pravý pre vás?

Dom s garážou vs. dom bez garáže. Ktorý je ten pravý pre vás?

Stavba vlastného domu je výzvou plnou rôznych rozhodnutí. Jedným z kľúčových je otázka garáže. Rozhodnutie, či ju zahrnúť priamo do domu, alebo ako samostatnú konštrukciu, ovplyvní nielen vzhľad a rozloženie domu, ale aj jeho praktické využitie a náklady na výstavbu. Otázne je aj, v ktorých prípadoch by ste mali garáž oželieť.

Prečo sa pre garáž vôbec rozhodnúť?
Na menších pozemkoch sa môže zdať stavba aj malej garáže veľmi ambiciózna, no mali by ste ju aspoň zvážiť. Niektoré projekty domov do tvaru L ju zapájajú do dizajnu tak, aby pôsobila harmonicky a príťažlivo aj na menšom pozemku.

Jedným zo samozrejmých dôvodov, prečo by ste mali chcieť vo svojom príbytku aj garáž, je komfort. Vozidlo chráni hlavne pred poveternostnými vplyvmi. Zvyšuje tak jeho životnosť, a to najmä v nepriaznivých podmienkach, ako sú tuhé zimy. Garáž prispieva aj k zvýšeniu hodnoty domu. Ak by ste sa rozhodli príbytok prenajímať alebo neskôr predať, mohla by byť kľúčovým prvkom k úspechu. Mnohí kupujúci hľadajú nehnuteľnosti s garážou, čo zvyšuje atraktivitu domu na trhu.

Rozhodnutie, či ju umiestniť priamo do stavby, alebo ako oddelenú konštrukciu, by ste mali prispôsobiť svojim individuálnym potrebám. Obe možnosti ponúkajú výhody aj nevýhody, s ktorými by ste sa pred týmto rozhodnutím mali oboznámiť.

Dom so vstavanou garážou.
Ak je rozhodujúcim faktorom vo vašom prípade komfort, tak dom so vstavanou garážou je niečo pre vás. V daždi, snehu alebo v mraze vždy zostanete v teple. Suchou nohou prejdete z garáže priamo do domu, a to je výhodou aj v prípade, že miesto, ktoré v garáži máte, chcete využívať aj ako úložný priestor. Uskladnené veci budete mať vždy po ruke a jednoducho prístupné priamo z domu. Nevýhodou je však plocha, ktorú vám vstavaná garáž odoberie z obytnej časti domu, ako aj vyššie náklady na stavbu.

Zdroj: pexels.com / Cutis Adams

Dom s oddelenou garážou.
Väčší pozemok je pri tejto možnosti nevyhnutnosť. Garáž budete môcť umiestniť mimo domu a ušetriť tak obytný priestor, ktorý by ste obetovali v prvom prípade. Táto dizajnová flexibilita bude výhodou len v prípade, že váš pozemok znesie umiestnenie domu aj garáže bez toho, aby ste zastavali celú plochu. Inak by ste sa obrali o záhradu, altánok alebo mnoho iných možností.

Výstavba oddelenej garáže vie byť v mnohých prípadoch ekonomickejšia. Nemusíte ju riešiť priamo so stavbou domu, a preto si finančné náklady rozdelíte a prispôsobíte. Ušetriť viete aj na samotnej stavbe. V prvotných fázach môžete namiesto celokrytej garáže postaviť jednoduchý prístrešok. Ten vaše auto chráni pred poveternostnými podmienkami, ako sú dážď alebo prehrievanie kapoty. Nič však nenarobí napríklad s vetrom a v zimných mesiacoch budete musieť počítať nielen s prechádzkou po zime, ale aj so studeným interiérom.
V týchto prípadoch stavbu garáže vynechajte.

Samozrejme, garáž nie je žiadnou podmienkou dobrého bývania. Ak nemáte auto alebo vám nevadí to svoje parkovať vonku, bude pre vás zbytočná. V prípade malého pozemku a obmedzeného obytného priestoru, z ktorého nechcete ešte viac ukrajovať, by ste mali garáž vynechať. Auto, samozrejme, môže stáť aj na otvorenom priestranstve.