Dá sa dosiahnuť šťastie?

Dá sa dosiahnuť šťastie?

 Kníhkupectvá sú preplnené knihami od autorov, ktorí nám ponúkajú návod na dosiahnutie šťastia v živote. My ich kupujeme s iskrami v očiach a nádejou v srdci možno práve v obdobiach, ktoré nepatria medzi naše najšťastnejšie. S nadšením sa púšťame do čítania. S očakávaním prevraciame jednotlivé strany a nevieme sa dočkať, kedy šťastie príde. Samotná kniha nám však šťastie do života neprinesie. Môže nás upozorniť na skutočné hodnoty a chyby, ktorých sa dopúšťame. Rovnako šťastie nenájdeme ani v peniazoch, luxuse, dovolenkách či skvelej kariére. Mnohí z nás si myslia, že keď stretnú osudovú lásku, vtedy budú konečne šťastní. Pravdou však je, že pokiaľ nie je človek sám so sebou a svojím životom spokojný, nemôže urobiť šťastným ani toho druhého. Najmä ženy sa domnievajú, že muž a jeho oddaná láska ich urobí šťastnými. Bohužiaľ, je to veľká chyba. Stará múdrosť hovorí, že človek dokáže druhého milovať len tak, ako sám seba. Pokiaľ si žena dostatočne neváži sama seba a nie je spokojná so svojím životom, žiadny muž ju nemôže urobiť šťastnou. Prečo? Odpoveď je jednoduchá. Šťastie je ukryté v ľudskom srdci. Či budeme alebo nebudeme šťastní, závisí od každého z nás. Od nášho postoja k životu.

Ako si vážiť seba samého a pritiahnuť šťastie do svojho života?

    * Šťastie spočíva v aktívnom prežívaní súčasnosti. Vŕtanie sa v minulosti a žitie pre budúcnosť predstavujú pre človeka záťaž, ktorá mu nedovolí plnohodnotne prežívať súčasnosť. Z minulosti sa treba poučiť a budúcnosťou sa príliš nezaťažovať. Nie je to ľahké, ale dá sa to. Stačí, ak dobiedzajúce myšlienky včas „stopnete“ a nedovolíte im ovládať vás.

    * Azda najdôležitejšie zo všetkého je pozitívne myslenie. Na každú udalosť v našom živote sa dá pozerať rôznymi spôsobmi. Ak si človek zvolí ten optimistickejší, bude sa mu ľahšie žiť. Dôležité je pozerať sa na „zlé veci“ ako prirodzenú súčasť života. Práve oni nás posúvajú dopredu, vďaka nim sa učíme a stávame silnejšími. Faktom je, že nič netrvá večne. Týka sa to aj smutných či ťažkých životných etáp. Ak nemáte práve najlepšie obdobie, tešte sa, lebo čoskoro príde niečo pekné.

    * Človek si musí byť v každej situácii vedomý svojej ceny. To, ako človek o sebe zmýšľa sa prejavuje aj v jeho vzťahoch. Každý z nás je niečím výnimočný a zlyhania či prehry našu hodnotu neznižujú. Naopak, robia nás lepšími a silnejšími. Dôležité je vyjadrovať sa o sebe s úctou a nepochybovať o svojich schopnostiach.

    * V človeku je prirodzene zakódované, že chce mať všetko pod kontrolou. Denne vynaloží neskutočné množstvo námahy, aby všetko fungovalo tak, ako chce. Bohužiaľ, život si často urobí to, čo považuje za správne a nie je to v súlade s ľudskými predstavami. S touto skutočnosťou sa treba vyrovnať a niekedy sa nechať unášať búrlivými vodami života. Životnou pravdou je, že nič sa nedeje len tak, bez príčiny. Aj tá naoko najnepodstatnejšia drobnosť má svoj význam.

    * Na záver možno trochu „ošúchaná fráza“, ale zaviesť ju do svojho života nie je jednoduché. „Tešte sa z každej maličkosti a ďakujte za všetko, čo máte.“ Spomínaná zásada dokáže váš život zlepšiť, stane sa krajším a plnohodnotnejším. Vašu radosť a lásku uvidia aj ostatní a pritiahnete k sebe len pozitívnych ľudí a veci.

Ako to všetko dosiahnuť? Všetko je v našich myšlienkach a našom srdci. Azda najdôležitejším krokom je uvedomiť si podstatu života a svoju hodnotu. Prijať seba aj ostatných takých, akí sú. Ak človek túži po zmene, ona príde. Dôležitá je nefalšovaná viera, podporená veľkým „chcením“ a konkrétnym úsilím.
 
Autor: MIMI