Čo sa vám oplatí navštíviť v okolí Púchova a Považskej Bystrice?

Čo sa vám oplatí navštíviť v okolí Púchova a Považskej Bystrice?

Slovensko je krásna krajina a ak zrovna nie ste fanúšikom vylihovania na pláži pri mori, môžete tohtoročnú dovolenku stráviť spoznávaním našej krásnej krajiny. Medzi najnavštevovanejšie regióny patrí predovšetkým Liptov, ale okrem Liptova máme množstvo krásnych miest, kde sa oplatí prísť. Medzi ne patrí aj Považie, ktoré sa delí na Horné, Stredné a Dolné.
My vám odporúčame navštíviť okolie Púchova a Považskej Bystrice.

Zrúcaniny hradov – Považský hrad a hrad Lednica

Považie sa tiahne okolo rieky Váh a preto môžete počítať s tým, že tu nájdete aj nejaké zrúcaniny hradov. V okolí Považskej Bystrice a Púchova odporúčame návštevu hradu Lednica a Považského hradu. Cesta k obom hradom nie je náročná, avšak pri výstupe na Považský hrad sa trošku zapotíte, ale nič náročného ani pre rodiny s malými deťmi.

Považský hrad ponúka výhľad nielen na mesto Považská Bystrica a na rieku Váh, ale aj na Veľký a Malý Manín, ktoré sú dominantou Považskej Bystrice. Považský hrad, nazývaný aj hrad Bystrica, bol pravdepodobne postavený už v 12. storočí, ale prvá zmienka o ňom pochádza až z roku 1316. Na hrad sa dostanete z mestskej časti Považskej Bystrice – Považské Podhradie. Výhľady si budete môcť vychutnať aj cez ďalekohľad, ktorý je na hrade namontovaný.

Hrad Lednica nájdete v rovnomennej obci Lednica v Púchovskom okrese. Vznikol v druhej polovici 13. storočia a slúžil ako ochrana severozápadnej strany Uhorska. Hrad mal viacero vlastníkov, ale istý čas patril aj rodine Podmanických, ktorý vlastnili aj Považský hrad. Hrad je postavený na strmom brale a je možné si ho pozrieť z tesnej blízkosti.

Hrad Lednica patril medzi kráľovské hrady, keďže slúžil na ochranu hraníc Uhorska. Ak si budete chcieť pozrieť tento hrad, odporúčame vám rezervovať si moderné ubytovanie v Púchove. Do Lednice to máte autom kúsok. A keď už budete v Púchove, odporúčame zastaviť sa v Kúpeľoch Nimnica a na Vodnej nádrži Nosice (Priehrada mládeže).

Manínska tiesňava a Kostolecká tiesňava

Národná prírodná rezervácia pri Považskej Bystrici, ktorá je známa, ale aj tak ju mnohí Slováci nepoznajú. Ak budete ubytovaní v Považskej Bystrici, či v Púchove, odporúčame navštíviť Manínsku a Kostoleckú tiesňavu.

Manínska tiesňava vznikla zarezaním Manínskeho potoka a rozdelila tak Manín na Veľký a Malý. Na území platí 4. a 5. stupeň ochrany. Do Manínskej tiesňavy sa dostanete z Považskej Teplej, mestskej časti Považskej Bystrice.

V Kostoleckej tiesňave nájdete Kostolecký dóm, ktorý je viditeľný priamo z cesty medzi obcami Záskalie a Kostolec.