BOXER

BOXER

 

Boxer patrí medzi veľké postavy psieho sveta. Plemeno sa vo Veľkej Británii a v USA stalo známym až po druhej svetovej vojne. Odvtedy si však získalo obrovskú popularitu ako rodinný priateľ, aj ako strážny pes.
 
Hlavnými predkami boxera boli dva nemecké psy mastifového typu - bullenbeisser a barenbeisser, ktoré sa v stredoveku používali pri štvaniciach na býky a pri poľovačke na diviaky a jelene. V devätnástom storočí sa skrížili s inými plemenami, najmä s buldogom, a vznikol boxer.
Napriek nemeckému pôvodu anglický názov boxer výstižne opisuje bojový štýl tohto psa, spočívajúci v zasadzovaní úderov. Psy tohto plemena sú atleticky stavané, s ušľachtilými líniami. Hlavu majú štvorcovú s hlbokým ňucháčom a s dohora ohnutým nosom. Uši i chvost sa kupírujú. Farba srsti je žltá vo všetkých odtieňoch s čiernou maskou na hlave. Boxer musí veľa cvičiť, aby si udržiaval svoj vzhľad a cítil sa zdravý.
Boxer ustavične túži po hrách a po zábave. Môže byť dosť zlostný, aj v staršom veku býva výnimočne atletický. Pre svoju odvahu a disciplínu sa výborne uplatňuje ako strážny pes. Boxer však obstojí aj v rodinnom prostredí, pretože je prítulný, oddaný a má rád deti.