Bojujte proti „depke“ dvomi jednoduchými zásadami!

Bojujte proti „depke“ dvomi jednoduchými zásadami!

Niekedy je príčina viac ako jasná. Objavuje sa v určitých etapách života – pri strate blízkej osoby, rodinných či zdravotných problémoch. Inokedy príde pomaly a človek sa jej postupne poddáva. Príčina môže byť v nedostatku aktivity a negatívnom prístupe.
Priebeh depresie je rôznorodý. Sprevádza ju úzkosť, slzy, pocity ľútosti a beznádeje. Výnimkou nie je ani nespavosť alebo nadmerné spanie, prejedanie či hladovka. Človek sa prestáva zaujímať o dianie okolo seba. Utápa sa v beznádeji. Ťažké formy depresie patria do rúk odborníka a je nevyhnutná medikamentózna liečba. V ľahkých formách „depky“ pomôžu dve rady, ktoré správne nasmerujú.

  • Snažte sa do svojho života začleniť tri druhy záujmov!


Ak vylúčime vážne príčiny skutočnej depresie (smrť blízkej osoby, ťažká choroba, vážny úraz), bežná „depka“ býva najčastejšie spôsobená nedostatkom aktivít. Záujmy prinášajú do života človeka chvíle odreagovania, sebavedomie a pocity šťastia. Ak ich človek nemá, život sa stáva nudnou rutinou. V ideálnom prípade by mali mať záujmy podobu troch činností – aktivít, ktoré prinášajú relax; činností, ktoré nás učia „niečo“ nové, a slúžia k rozvoju. Na treťom, ale určite nie poslednom mieste sú záujmy, ktorými robíme radosť druhým ľuďom.

  • Naučte sa správne myslieť!


Psychická a fyzická stránka každého z nás sú neodmysliteľne späté a vzájomne sa ovplyvňujú. Pravdou je, že optimisti sú v živote nielen šťastnejší, ale aj zdravší. Pesimisti upadajú do depresie častejšie. Jedným z dôvodov je fakt, že zaužívaný spôsob myslenia ich núti k tomu, aby minimalizovali svoje úspechy a naopak. Z neúspechov robia tragické prehry, ktoré ničia ich osobný i rodinný život. Nevedia sa „otriasť“, zobrať si ponaučenie a ísť s úsmevom ďalej. Vybudovať si pozitívny postoj nie je ľahké, ale ani nemožné. Zafixujte do svojej mysle, že smútok a prehry sú prirodzenou súčasťou života. Prijmite ich a prestaňte s nimi bojovať. Pozrite sa na ťažkosti s nadhľadom. Pozitívny prístup priťahuje do života pozitívne udalosti.

M.