Anatómia – príbeh lásky je nezvyčajný gotický príbeh, ktorý prekvapí

Anatómia – príbeh lásky je nezvyčajný gotický príbeh, ktorý prekvapí

Žaba bola mŕtva, o tom nemohli byť pochybnosti. Bola mŕtva už vtedy, keď ju Hazel Sinnettová našla. Po raňajkách sa vybrala na každodennú prechádzku a uvidela ju ležať na záhradnej cestičke na chrbte, akoby si chcela opáliť bruško. Hazel nemohla uveriť svojmu šťastiu. Mŕtva žaba, priamo pred ňou!

Anatómia – príbeh lásky je gotický román o anatómii lásky v tom najnezvyčajnejšom prostredí. Príbeh o záhade, romantike a mŕtvolách. Napínavý a miestami strašidelný román, pri ktorom budete miestami lapať po dychu a netrpezlivo budete obracať stránky.

Edinburgh, 1817.
17-ročnú Hazel Sinnettovú fascinuje anatómia. Pitve mŕtve žaby, študuje lekárske knihy a túži sa stať chirurgičkou.
Jack Currer pracuje v divadle ako kulisár a privyrába si ako oživovač – kradne nebožtíkov z cintorínov a predáva ich telá lekárom či študentom, ktorí sa na nich učia. Netušia, že ich cesty sa zakrátko pretnú.

Odhodlaná Hazel sa totiž prihlási na seminár chýrneho lekára Beechama a dochádza naň prezlečená za muža. Jedného dňa ju však odhalia a vylúčia. Dohodne sa s Beechamom, že bude ďalej študovať súkromne a ak zloží skúšky, dovolia jej pokračovať v lekárskej kariére – a nielen jej, ale aj iným ženám.

Hazel si teda objedná u Jacka mŕtvolu, no jeden nebožtík nestačí, a tak sa Jack stane jej komplicom a nečakane blízkym spoločníkom v honbe za nezvyčajnou kariérou. Vďaka nemu Hazel nielen dôkladne spoznáva ľudské telo a city lásky, navyše na svojom zámku Hawthornden lieči chudobných a pokúša sa vynájsť liek na rímsku horúčku, ktorá pred rokmi spustošila Edinburgh, a teraz sa zdá, že pliaga sa znova vzmáha. Hazel a Jack, dvaja mladí ľudia z úplne odlišných vrstiev, musia odhaliť tajomstvá pochované nielen v neoznačených hroboch, ale aj v srdci Edinburghu.

Anatómia – príbeh lásky je úžasný príbeh, plný romantiky a tajomstiev, mágie ľudského srdca. Napínavý, spletitý a dobre napísaný, takže vás pohltí od prvých strán.
Príbeh je správne gotický, zároveň temný, strašidelný, ale aj romantický. Prostredie Edinburgu u roku 1817 akoby pred vami ožilo, autorka si všetko precízne naštudovala a skvele ho vykreslila.
Autorka namiešala výborné čítanie z ingrediencií ako tajomstvo, temnota, strašidelnosť cintorínov, medicína, láska a snaha pomôcť druhým.

Dana Schwartzová je autorka, ktorá písala pre Vanity Fair, Glamour, Marie Claire, New Yorker, GQ, či Entertainment Weekly, takže vie ako zaujať a navnadiť čitateľa.

V Edinburghu bolo prekvapivo ľahké zomrieť.
Stávalo sa to každý deň. Z kuchýň sa šírili požiare, v uličkách za ošumelými krčmami vás mohol ktokoľvek pobodať. Škrabance, o ktorých ste si mysleli, že ich môžete ignorovať, zozeleneli a mokvali, opuchli a pálili, a boli ste mŕtvi skôr, ako ste stihli navštíviť lekára pre širokú verejnosť.
Na námestí Grassmarket Square vešali zlodejov, Jack to zažil na vlastné oči. Telá sa pri páde mykali a potom zlovestne znehybneli.
V Edinburghu sa dalo ľahko zomrieť, ale Jack vydržal nažive sedemnásť rokov, lebo vedel, ako prežiť.