Aký ste typ osobnosti? Odpoveď nájdete v Myers Briggs typológii

Aký ste typ osobnosti? Odpoveď nájdete v Myers Briggs typológii

 Myers Briggs typológia rozlišuje šestnásť typov osobností, s ktorými vás postupne zoznámime. Aký ste typ osobnosti zistíte podľa jednotlivých charakteristík, ktoré vám budeme na našej stránke postupne predstavovať. Netrpezlivejším odporúčame prostredníctvom vyhľadávača nájsť jednoduchý test, ktorý vám presne priradí príslušnú charakteristiku.

Ako Myers Briggs charakteristika vznikla?
Názov osobnostných typov je zložený zo štyroch písmen. Ich skladba nie je náhodná. Typológia osobností vychádza z nasledujúcich štyroch vlastností:
E alebo I = extrovert alebo introvert
S alebo N = vnímanie alebo intuícia
T alebo F = myslenie alebo pocity
J alebo P = plánovanie (usudzovanie) alebo pozorovanie (vnímanie)
 
Extrovert alebo introvert?
Extrovert je človek, ktorý miluje spoločnosť iných ľudí a zábavu. Energiu si dopĺňa na spoločenských akciách, diskotékach alebo posedeniach s partiou. Jeho opakom je introvert, ktorý miluje samotu a pokoj. Ticho je balzamom pre jeho dušu a skvelým prostriedkom relaxu.
 
Vnímavý alebo intuitívny?
Vnímavosť a intuícia v Myers Briggs typológii sú sústredené na spôsob, akým človek získava informácie. Vnímanie predstavuje prijímanie informácií na základe súčasného stavu a vlastných skúseností. Intuitívne nadobúdanie skutočností je sústredené na dojem, ktorý vychádza z jednotlivých minulých alebo budúcich súvislostí.
 
Myslenie alebo cítenie?
Po spôsobe získavania informácie, je dôležité ich spracovanie. Spracovanie informácie prebieha podľa typológie dvomi spôsobmi. Mysliaci jedinec je zameraný na využívanie zdravého rozumu, logiky, faktov. Človek, ktorý spracováva informácie na základe cítenia, dáva prednosť svojim pocitom. Je ochotný robiť kompromisy, čo je u mysliaceho jedinca náročné.
 
Plánovač alebo pozorovateľ?
Pod písmenkom J (plánovač) sa ukrýva pedant, ktorý miluje poriadok a dodržiava pravidlá. Je zodpovedný a maximálne spoľahlivý. Vnímavý človek je jeho opakom. Je naklonený improvizovaniu, plány nemá v obľube.
 
Čo vzniklo kombináciou štyroch vlastností?
Pod skratkou ISFJ sa ukrýva osobnosť disponujúca pokojom, láskavosťou a svedomitosťou. Vlastné potreby často považuje za druhoradé. Vyznačuje sa citlivosťou voči potrebám iných ľudí. ENFP zasa zoskupuje idealistov a ľudí vyznačujúcich sa tvorivosťou. Lojálnosť a vernosť sú znaky osobnostného typu ISFP.
Typológia osobností je veľmi zaujímavá. Podarilo sa nám prebudiť vašu zvedavosť? Ak áno, postupne sa môžete tešiť na rozsiahlejšie charakteristiky jednotlivých osobnostných typov.
 
MIMI
Foto: flickr/rendomthoughts