Aký obojok?

Aký obojok?

Najdôležitejšou súčasťou výbavy nášho psa je obojok. Za obojok psa chytáme a držíme. Na kovovom štítku je adresa jeho majiteľa a okrem toho podľa predpisu visí na ňom známka o zaplatení dane.


  Obojok má byť z pevnej kože a podľa veľkosti psa 1 až 3 cm široký. Nesmie byť ani tesný, ani  voľný. Vodidlo má byť 1 až 2 cm široké a najmenej 120 cm dlhé. Na jednom konci vodidla je karabínka alebo špeciálna záchytka a na druhom konci pevná slučka taká veľká, aby nám ňou prešla ruka. Keď odchádzame so psom mimo bytu, domu, záhradky alebo dvora, vždy berieme so sebou vodidlo, aj keď je pes zvyknutý voľne behať len v dohľadnej vzdialenosti a počúvať na slovo.

Za určitých okolností, napr. pri cestovaní verejným dopravným prostriedkom a pri voľnom pohybe na ulici psovi založíme náhubok. Ušetríme sa tak nepríjemností. Aj najpokojnejší pes sa môže neočakávane tak podráždiť, že niekoho z ničoho nič chytí, prípadne uhryzne.

V oblastiach, kde sa vyskytuje besnota, musia psy okrem iných opatrení nosiť náhubok. Najvhodnejší náhubok je z mäkkej kože, prípadne z tvrdého drôtu. Musí priliehať tak, aby psa netlačil, ani neodieral.