Ako zvládnuť upratovanie ľahko, rýchlo a efektívne

Ako zvládnuť upratovanie ľahko, rýchlo a efektívne

Ak vás upratovanie práve dvakrát nebaví, tak verte tomu, že určite nie ste sami. Vlastne patríte k väčšine ľudí a niet divu, človek si chce doma radšej odpočinúť. Našťastie existujú triky, pomocou ktorých si môžeme upratovanie uľahčiť. Vybrali sme pre vás 7 najdôležitejších tipov pre jednoduché, rýchle a efektívne upratovanie, vďaka ktorým si ušetríte hromadu času.

    1. Upratujte priebežne

Nepoznám človeka, ktorý by sa tešil na poldenné alebo dokonca celodenné upratovanie. To vám poriadne skráti vytúžený víkend. Skúste si preto každý deň v týždni vymedziť na čistenie domácnosti 10 – 20 minút, stihnete tak umyť kuchyňu či kúpeľňu alebo vysať. Takéto aktivity vám nezaberú celú večnosť, takže nie je zložité si na to cez týždeň nájsť čas. Týmito malými krokmi bude váš domov čistý a voňavý každý deň a vy si tak cez víkend budete môcť oddýchnuť.

    2. Vracajte veci na svoje miesto

Akonáhle si kúpite novú vec, nájdite jej vlastné miesto. Naučte to všetkých členov domácnosti, kam sa má čo odkladať a ušetrite si tak čas pri upratovaní nahromadených vecí. To isté platí aj v kuchyni pri varení. Nikoho nebaví po varení upratovať, nič vám ale nebráni suroviny odkladať ihneď na svoje miesto už počas varenia a spríjemniť si čas po večeri relaxom namiesto čistenia kuchyne.

    3. Vyhoďte zbytočnosti

Ste jedným z tých, čo si nechávajú veci, pretože sa môžu raz hodiť? Zamyslite sa nad tým, kedy ste naposledy tieto veci použili. Ak je to viac než jeden alebo dva roky, tak sa ich proste zbavte. Nielenže váš domov bude pôsobiť vzdušnejšie, ale zjednodušíte si tým aj ďalšie upratovanie.

    4. Upratovanie si naplánujte

Skôr než sa do čistenia pustíte, spíšte si všetko, čo potrebujete doma spraviť. Na nič tak nezabudnete a nebudete ani strácať čas premýšľaním nad tým, s čím by ste mali pokračovať. Ak vám na niečo sila nezostane, tak zoznam využite ako pripomienku pre ďalšie dni. Pokiaľ sa vám plánovanie zdá byť zbytočné, tak to schválne raz skúste a uvidíte, koľko času ušetríte, zvlášť keď si upratovanie rozplánujete po 10–20 minútach na celý týždeň.

    5. Začnite s utieraním prachu

Najprv popremýšľajte, ktoré vystavené predmety mať nepotrebujete a na ktoré sadá najviac prachu. Tie môžete niekam uložiť či schovať a uľahčiť si tak prácu do budúcna. Každopádne s prachom začnite najprv a až potom povysávajte a vytrite podlahu. Nezabudnite pri tom ani na vaše rastliny, tie je potrebné taktiež poutierať. Ak máte doma džungľu rastlín, tak ich dajte všetky spolu do kúpeľne a hromadne ich osprchujte, ušetríte si tým hromadu času.

    6. Spojte vysávanie s umývaním podlahy

Nie je nič otravnejšieho než povysávať celý byt či dom a potom si to celé zopakovať s mopom. Vyskúšajte preto vysávač, ktorý vám zároveň vyumýva podlahu. Zaobstarajte si napr. Vileda Jet Clean, elektrický mop s vysávačom v jednom, ktorý vám odškrtne zo zoznamu hneď dve činnosti naraz.
Pokiaľ nechcete meniť svoj súčasný vysávač, ušetrite si prácu aspoň mopom s integrovanou nádržkou, vďaka ktorému už nebudete musieť ťahať mop a vedro s vodou za sebou po celom dome. A keď už budete vyberať, zaobstarajte si ten najlepší - Vileda 1.2 Spray Max aktuálne zvíťazil v kategórii mopy vo Voľbe spotrebiteľov roku 2021.

    7. Nerobte všetko sami

Rovnako ako viac hláv viac vie, tak toho aj viac rúk zvládne. Nenechávajte si všetku svoju prácu iba pre seba, nech doma všetci vedia, že sa to nespraví samo a hneď. Ak žijete sami a nemáte na upratovanie čas ani energiu, zvážte upratovaciu firmu, ktorá vám nielen čas a energiu ušetrí, ale uprace váš domov rýchlo a dôkladne. Síce to nemusí byť úplne lacná záležitosť, ale ak to zvážite s ohľadom na vlastný ušetrený čas, môže to byť príjemné.

Súťažná otázka:

Z čoho sú vyrobené recyklované mikrohandričky od Viledy?

Správne odpovede posielajte do 17. novembra 2021 na adresu sutaz@dennikrelax.sk heslo VILEDA. Výhercu odmeníme balíčkom čistiacich pomocníkov od Viledy.

Správna odpoveď:

Recyklované mikrohandričky od Viledy sú vyrobené zo 100% recyklovaného materiálu, ktorý pochádza prevažne z PET fliaš.

Balíčkom čistiacich pomocníkov VILEDA odmeníme Evu Kochovú z Moravian

Srdečne blahoželáme!