Ako variť cestoviny?

Ako variť cestoviny?

1. Dostatok vody

Na každých 100 gramov cestovín použite aspoň 1 liter vody. Dostatok vody zabráni zlepeniu cestovín a umožní rovnomerné varenie.​

2. Osolenie vody

Do vriacej vody pridajte 2 lyžičky soli na každý liter vody. Soľ zvýrazní chuť cestovín a zabezpečí, že nebudú pôsobiť fádne. Ak cestoviny neosolíte dostatočne pri varení, po uvarení to už nedoženiete, pretože soľ už nebudú absorbovať. ​

3. Varenie

Cestoviny vložte do vriacej osolenej vody a občas premiešajte, aby sa nezlepili. Varte ich bez pokrievky, aby sa nezaparili.​

4. Doba varenia

Doba varenia závisí od typu cestovín. Všeobecne platí, že ich treba variť „al dente“, teda na skus – mäkké, ale s pevným stredom. Presný čas nájdete na obale výrobcu.​

5. Scedenie

Po uvarení cestoviny sceďte, ale nepreplachujte ich studenou vodou, aby ste nezmyli škrob, ktorý pomáha omáčke lepšie sa prichytiť.​

6. Servírovanie

Cestoviny podávajte ihneď po uvarení, ideálne s omáčkou podľa vášho výberu. Môžete ich tiež pokvapkať olivovým olejom alebo posypať strúhaným syrom.​

Zdroj foto: freepik