Ako urobiť vianočné pečenie zdravším?

Vianoce sú aj o rôznych sladkých či slaných dobrotách. Niekedy netreba robiť veľké zmeny, aby bolo vianočné pečivo, zdravšie. Ako na to?

1. Vyskúšajte rôzne druhy múk

Nebojte sa namiesto bielej pšeničnej múky použiť celozrnnú špaldovú múku. Avšak vianočné dobroty môžete obohatiť aj o iné druhy múk, ako ovsená, pohánková či amarantová. Ak nemáte skúsenosti, v akom pomere ich použiť, zvoľte si overené recepty.

2. Použite menej cukru

Dnes už vieme, že medzi jednotlivými alternatívami cukru príliš veľké rozdiely v nutričnom zložení nie sú. Ak používate biely cukor, do receptu dajte napríklad polovičné množstvo a na dosladenie použite, napríklad sušené ovocie.

3. Tuk nahraďte prepusteným maslom

Rafinovaný olej či maslo vymeňte za prepustené maslo, ktoré má vysoký bod dymivosti (smoke point).

4. Upečte si chlieb doma

Pečenie chleba doma má svoje čaro. Takýto chlebík chutí inak a viete, aké ingrediencie ste do neho použili. Už len menšie množstvo soli v domácom chlebe ho robí zdravším.

5. Vyberte si zdravšie polevy a plnky

Ak sa dá, vyhnite sa ťažkým maslovým plnkám s cukrom a kupovaným čokoládovým polevám, pretože mnohé z nich sú nekvalitné. Vždy je potrebné prečítať si zloženie. Radšej stavte na kombináciu kvalitnej mliečnej a horkej čokolády, ktoré rozpustíte vo vodnom kúpeli. Plnku ľahko pripravíte z tvarohu či mascarpone.

6. Slaďte zdravšie

Ak chcete vianočné dobroty osladiť zdravšie, pred cukrom preferujte datľovú pastu, med, javorový sirup, sirup z čakanky, poprípade stéviu či xylitol.

7. Zmenšite veľkosti

Máte vo zvyku vypekať viacero druhov suchého pečiva? Skúste tento rok použiť menšie formičky a zmenšiť tvary jednotlivých koláčikov.

8. Kombinujte rôzne druhy korenia

Koreniny dávajú pečivu jedinečnú chuť a zvýšia jeho nutričnú hodnotu. Neobmedzujte sa iba na používanie škorice či klinčekov. K dispozícii máte zmes perníkového korenia, vanilku, aníz, badyán a mnohé ďalšie.

9. Nebojte sa alternatív vajíčok a mlieka

Namiesto vajíčok sa dajú použiť chia semiačka napučané vo vode. Živočíšne mlieko výborne nahradia rastlinné alternatívy, ako napríklad ovsené či sójové mlieko.

10. Bežný prášok do pečiva nahraďte bezfosfátovým

Aj táto malá zmena urobí vianočné dobroty zdravšími. Kypriaci prášok bez fosfátov nájdete v dobrých potravinách a v obchodoch so zdravou výživou.
Mirka