Ako si dať správne predsavzatia, ktoré máte šancu dodržať

Ako si dať správne predsavzatia, ktoré máte šancu dodržať

Nový rok prináša aj nové predsavzatia. Vždy nám vleje novú nádej, že máme šancu niečo zmeniť. Štart do nového roka je na to ideálny. Je úplne jedno, na čo budú vaše predsavzatia zamerané. Základom je pevná vôľa a pár pravidiel, ktoré by mali platiť pri ich stanovení, aby sa všetko podarilo.


Nenúťte sa do nich

Ak sa už rozhodnete, že si dáte predsavzatia, mali by byť takého charakteru, ktoré skutočne chcete. Nemali by ste sa do nich nútiť a každý pokrok by vám mal spôsobovať radosť. Preto by mali mať predsavzatia príjemný charakter. Ak chcete skoncovať s fajčením, len neviete prečo, nájdite si na celom pozitívum. Nebudete smrdieť od cigarety, v zime nemusíte mrznúť vonku, ak si chcete zapáliť. Ak sa vám podarí takéto pozitívum nájsť, v každom predsavzatí máte z polovice vyhraté.

Reálne ciele
Stanovte si najmä reálny cieľ. Predsavzatia tipu: „Do mesiaca schudnem 5 kíl alebo do mesiaca sa naučím cudzí jazyk“ neznejú veľmi reálne. Na to rovno zabudnite a skúste ich upraviť. Schudnúť do mesiaca kilo znie už lepšie a nový jazyk by ste mohli zvládnuť do ďalšieho Silvestra. Ak si dáte nereálne ciele a nebude sa vám dariť, zbytočne sa stretnete so sklamaním a demotiváciou. Čím máte „menšie oči“, tým jednoduchšie cieľ dosiahnete a získate novú energiu ísť ďalej.

Žiadny dlhý zoznam
Ak predsavzatia, nedávajte si viac ako tri. Na nich sa musí aktívne pracovať. V prípade, že ich skutočne chcete dosiahnuť, je potrebné im venovať celú energiu a myslenie. Hlavne ich dajte na papier a niekde poriadne na viditeľné miesto. Budete na ne stále myslieť. Ak si ich poviete len v duchu, pre seba, nejaký dlhý zoznam si nebudete mať šancu zapamätať a ak budú predsa iba tri, vaše podvedomie ich môže časom vytratiť. Tak isto platí, že ak ich dáte na papier, určíte tak podvedome priority, ktoré sú pre vás dôležité.

Zapisujte výhry a prehry
V prípade, že to s predsavzatiami myslíte vážne, zapisujete svoje úspechy, čo ste dosiahli. Nezabúdajte sa potom odmeniť. To platí aj v opačnom prípade. Aj prehry či slabé chvíľky sa oplatí archivovať, pretože časom sa k nim viete vrátiť a vyhodnotiť, čo bolo kľúčom k neúspechu.

Vianoce alebo sviatky nového roka, sú časom, kedy svoj život väčšinou hodnotíme. Preto predsavzatia nezanedbajte a skúste si z nich spraviť doslova tradíciu aj s ostatným členmi rodiny. Hovorte, čo chcete dosiahnuť a ostatní vás iste podporia.

Autor: Janka Radimáková