Ako prekonať hanbu a uzavretosť?

Ako prekonať hanbu a uzavretosť?

Hanblivosť môže dosiahnuť až taký negatívny rozmer, že vás bude obmedzovať v úplne bežných, ale aj v dôležitých pracovných povinnostiach. Jednoducho nebudete schopní nadviazať komunikáciu, dohodnúť sa na spolupráci a už vôbec nie dosiahnuť vlastné záujmy.

Hanbliví majú problém druhých čo i len osloviť, nieto vyjednávať alebo kritizovať. V dnešnom svete sa to určite nevypláca, a tak hneď v prvom kroku odhaľte príčiny tejto vnútornej nestability.

Pozor! Väčšina problémov má psychický rozmer – možno ste prekonali kritické obdobie v detstve alebo vás blízki sklamali natoľko, že „máte strach“ z ľudí. S hanblivosťou si toho veľa nezarobíme, iba ak na ďalšie duševné problémy. Preto požiadajte o pomoc psychológa a svojich najbližších poproste, aby vás „hnali vpred“.

Zo začiatku veľa neriskujte – nedajte sa hneď zlákať na extrémne náročné situácie, ako napríklad recitovať v autobuse alebo sa postaviť pred skupinu úplne neznámych ľudí a predstaviť sa. Čím je vaša hanblivosť intenzívnejšia, tým viac vám hrozí práve opačný efekt - ešte viac sa do seba uzavriete.

Idoly

Najprv si utrieďte myšlienky, odbúrajte všetky predsudky a strach. Stanovte si jeden konkrétny cieľ a pre ten sa snažte zlepšiť. Môže ísť napríklad o záujem o novú prácu alebo povýšenie. Aby sa váš jazyk rozhýbal, nájdite si svoje rečnícke idoly a čo najviac kopírujte ich taktiku.

O všetkom, čo sa nové naučíte, informujte svoje okolie. Nech sa nestane, že opäť budete hovoriť len pred zrkadlom a na viac sa nezmôžete. Potrebujete sa dostať do pozície, aby ste sami zaklopali na dvere a viedli monológ aspoň minútu nepretržite.

Neobmedzujte sa len na formulovanie otázok, vypočutie si odpovede a očakávanie reakcií od tých druhých. Komentujte, vkladajte svoje názory, návrhy – vy sa predsa musíte stať pánom dialógu. Popritom nezabúdajte ani na ďalšie svoje silné stránky. V rozhovoroch na nich upriamujte a rozhodne neodchádzajte len preto, že na vás niekto nemá čas. Jednoducho si ho budú musieť nájsť a vy ich o tom presvedčte! 

Tatiana