Ako mať dobrú náladu, aj keď je vonku pochmúrne?

Stáva sa vám, že keď ráno pozriete von oknom a vidíte upršané počasie, máte hneď negatívne nastavenie? Ostali by ste najradšej celý deň v posteli, keď je vonku pochmúrne? Máme pre vás niekoľko tipov, ako mať dobrú náladu za každého počasia.

Naše vnútorné nastavenie ovplyvňuje to, akých ľudí stretávame, do akých situácií sa dostávame i to, ako sa nám darí. Samozrejme, že nemôžu byť všetky dni pozitívne a šťastné. No ak máte pocit, že vás dokáže rozladiť počasie, je najvyšší čas niečo s tým urobiť.

Čo pomáha?

Nájdite na pochmúrnom počasí pozitíva

Neznášate, keď vonku prší, pretože je to nepohodlné? Skúste sa chvíľu zastaviť, otvoriť oblok, počúvať dážď a vdychovať jeho vôňu. Garantujeme vám, že pochmúrne počasie sa stane vaším priateľom, pretože má neobyčajné čaro. Stačí sa chvíľu zastaviť a iba vnímať.

Neseďte doma

Ak je vonku zamračené, či prší, nie je to dôvod na to, aby ste sedeli doma. Zájdite s kamarátkou do kaviarne, prejdite sa v gumákoch po kalužiach alebo navštívte galériu. Ak sa vám podarí prekonať pohodlnosť, dobrá nálada vás neminie.

Rozžiarte si deň jedlom

Je pravda, že jedálniček by mal byť zložený z lokálnych a sezónnych potravín. Pokiaľ vám však náladu počas pochmúrneho dňa vylepší pomarančový džús, kúsok ananásu alebo jablková dreň, doprajte si ich.
 
Zdroj foto: freepik.com

Urobte si doma romantickú atmosféru

Cítite únavu a intuícia vám hovorí, že by sa vám zišiel deň, ktorý venujete iba sebe? Odprevaďte manžela do práce, deti do školy a doprajte si sladké ničnerobenie. Začnite horúcim kúpeľom pri sviečkach, pokračujte skrášľovacími procedúrami v pohodlí domova, čítaním kníh alebo počúvaním hudby. Náladu, bezpochyby, zdvihne aj šálka horúcej čokolády (ideálne horkej, pretože obsahuje vysoký podiel kakaa).

Uvarte si šálku bylinkového čaju a vychutnajte si ju

Niekedy stačí, keď si vyčleníte desať minút a strávite ich sami so sebou v tichej miestnosti. Ak k tomu pridáte šálku bylinkového čaju na zlepšenie nálady, o to lepšie. Výbornou bylinkou na tento účel je, napríklad ľubovník bodkovaný, nazývaný aj bylinka svetla. Avšak vhodnou voľbou je aj levanduľa, harmanček či medovka.

Zacvičte si

Pri cvičení sa uvoľňujú hormóny šťastia. To je presne to, čo potrebujete. Nemusíte sa venovať žiadnym náročným tréningom. Náladu zlepší svižná prechádzka, 20-minútový tréning s vlastným telom alebo tanec pri dobrej hudbe. Fantázii sa medze nekladú.
 
Zdroj foto: freepik.com

Využite silu esenciálnych olejov

Doma i v práci môžete na zmiernenie negatívneho nastavenia použiť esenciálne oleje. Dajú sa použiť do aromalampy, alebo k nim iba tak privoňajte. Na zlepšenie nálady sú vhodné vône, ako napríklad medovka, levanduľa, ylang-ylang alebo citrusy. Na trhu nájdete aj rôzne zmesi voňavých silíc, ktoré povzbudia ducha i telo.

Doprajte si aj “pochmúrne” nastavenie

Niekedy jednoducho cítime, že si potrebujeme prejsť aj pochmúrnou náladou a zbytočne sa nesiliť. Veď nie nadarmo sa hovorí, že po každom daždi vyjde slnko. Nebojte sa, aj to vaše vyjde.

Mirka