5 tipov, ako udržiavať bielu kuchyňu žiarivo čistú

5 tipov, ako udržiavať bielu kuchyňu žiarivo čistú

Biely dizajn je bezpochyby nadčasový a má moc miestnosť opticky zväčšiť a presvetliť. Aj práve tomuto sú u majiteľov domov biele kuchyne veľmi populárne. Na druhej strane však vyvstáva otázka praktickosti. Podobne ako pri bielom oblečení, aj pri bielych kuchyniach je špina viac viditeľná a údržba náročnejšia. Ako na ňu a čomu sa pri čistení vyhnúť?

Používajte digestor ako prevenciu

Je zrejmé, že v kuchyni trávime veľa času varením, pri ktorom sa uvoľňujú výpary, dym a teplo, a na okolitých povrchoch sa usádza mastnota. Prevencia je v tomto prípade najlepším prístupom, ktorý môžeme zvoliť - keď varíte, majte zapnutý digestor, resp. odsávač pár, ktorý pomôže eliminovať vlhkosť, zápach aj usádzanie nečistôt vo vašej snehovo bielej kuchyni.

Nepoužívajte drsné čistiace pomôcky

Určite túžite po tom, aby na vašej bielej kuchyni nebol viditeľný zub času a aby stále vyzerala ako nová. Biela farba má tendenciu zvýrazňovať škrabance, preto pri čistení kuchyne vynechajte kovové drôtenky a kefy s drsnými štetinami. Používajte iba jemné kefy alebo handričky vyrobené z mikrovlákna.

Udržujte škáry čisté

Pravidelne by ste mali čistiť aj škárovaciu hmotu medzi obkladačkami, ktorá je vzhľadom na vysokú vlhkosť a teplo kuchynského priestoru obzvlášť náchylná na hromadenie nečistôt, plesní a baktérií. Časom tak môže byť nielen nehygienická, ale aj esteticky nevzhľadná. Na čistenie môžete použiť kombináciu teplej vody, octy a sódy bikarbóny, ktorú nanesiete na škárovaciu hmotu. Na čistenie použite starú zubnú kefku a opláchnite.

Pozor na farebné čistiace prostriedky

Farebné čistiace prostriedky môžu na svetlých kuchynských doskách, v závislosti od povrchu, obzvlášť ak sú vyrobené z porézneho materiálu, zanechať stopy alebo škvrny. Z tohto dôvodu je lepšie siahnuť po bielych alebo čírych čistiacich prostriedkoch.

Pracovnú dosku utierajte pravidelne

Moderné celobiele či romantické Provence kuchyne sa častokrát vyznačujú aj svetlými pracovnými doskami, ktorým by ste mali venovať zvýšenú pozornosť. Tzn. je dôležité ich čistiť pravidelne, po každej príprave jedla. Niektoré potraviny majú silný farbiaci efekt a môžu zanechať trvalé škvrny, s ktorými si neporadia ani špeciálne prostriedky, napr. kurkuma, paradajky, červená repa, čučoriedky, červené víno či jedlé oleje.